ANNONSE
Annonse

TEST: Nokia N900

I grenselandet mellom PC og mobil

TESTET: Nokia N900

En datamaskin som forsøker å være en mobiltelefon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2009 kl 10:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AMOBIL.NO: Nokias nyeste multimediakjempe N900 er basert på det åpne operativsystemet Maemo 5.

I likhet med Googles Android er dette en åpen plattform, der produsenten håper at mye av det tilgjengelige innholdet skal være brukergenerert

Maemo er et nytt system på mobiltelefoner, men er likevel ikke et helt nytt operativsystem. Nokia har tidligere brukt det på surfebrettene N770, N800 og N810.

Det hersket en stund tvil om hvorvidt N900 kom til å være en telefon eller et rent surfebrett, men det er altså en fullblods smarttelefon.

Les også:

Nokia lanserer N900

http://www.amobil.no/artikler/nokia_n900/73033" target="_new">Sniktitt på Nokia N900

Som en Linux-maskin

Mange av dagens smarttelefoner forsøker å tilnærme seg en arbeidsflyt som likner på den man får på en vanlig PC. Likevel merker man som regel at det først og fremst er en mobiltelefon man har med å gjøre. N900 gir inntrykk av det motsatte.

Den er en datamaskin som forsøker å være en mobiltelefon. Det kanskje aller tydeligste tegnet på dette, er at man faktisk har en kommandolinjeapplikasjon åpent tilgjengelig i mobilen.

Denne gir tilgang på akkurat samme funksjon man ville hatt på en Linux-basert datamaskin.

Alt på telefonen foregår i liggende modus, og den er dermed ikke mulig å bruke med kun én hånd. Unntaket er selve ringefunksjonen som lar deg snu med skjermen på høykant.

Les også: Nokia letter på sløret for nye Symbian

Ikke for massene

Den virkelig store fordelen med N900 er at den kan tilpasses i alle bauger og kanter. Foreløpig fins det relativt sparsomt med programvare for N900 og Linux-baserte Maemo 5.

I løpet av kort tid åpner OVI-store, og om vi skal dømme ut ifra den dundrende suksessen Android har hatt så langt, vil det ikke ta lang tid før det fosser over av tilgjengelig programvare for N900.

De ekstreme mulighetene for brukertilpasning er imidlertid også telefonens akilleshæl. Mange vil nok føle at N900 er litt mangelfull uten en del tilpasninger. Blant annet er behovet for egen programvare for å aktivere FM-radioen en ting som nok vil få flere til å rynke litt i pannen.

Det mangler også MMS-støtte i telefonen. Vi regner med at dette også lar seg kurere ved hjelp av programvare før eller siden, men for den vanlige bruker er det nok ønskelig at denne funksjonaliteten er på plass.

Les også: Samsung lanserer et nytt åpent operativsystem

Ingen dårlig mobil

Til tross for disse innsigelsene er det dog ingen dårlig telefon. Den har svært god støtte for alle typer trådløs teknologi. For en gangs skyld er det gjort svært enkelt å vite hva slags tilkobling man bruker til å surfe på internett eller lese e-post. Talekvaliteten under samtale er også svært god.

Om man skal se på styrkene til N900 slik den fungerer rett ut av esken, er det på internettfunksjonalitet den virkelig skinner. Dette er ikke spesielt overaskende, tatt telefonens stamtavle i betraktning.

Den Mozilla-baserte nettleseren på N900 blir det nærmeste man foreløpig kommer en lommeversjon av Firefox.

Nettsider vises svært raskt og behøver ingen tilpasning for å fungere på den høyoppløste skjermen. Det finnes også støtte for aktivt innhold i nettleseren, og Adobes Flash-format som er grunnmuren i alt fra Youtube til enkle nettspill, er støttet fra start.

Man behøver altså ingen egen Youtube-applikasjon for å se nettvideo, og det fins heller ingen slik ferdig installert.

E-poststøtten er omfattende og god, og leseren er enkel å bruke. På samme måte som med nettsider gjør telefonen en svært god jobb på å vise frem tungt grafikklastet epost.

Selv om N900 mangler MMS-støtte har man gode muligheter til å dele innhold. Om man trykker på deleknappen i bildevisingsmenyen, tas man til Nokias OVI-tjeneste for bildedeling eller til Flickr. Man får også valg for å sende bilder via e-post.

Diskutér N900 i forumet: "Rotete grensesnitt, dårlig rekkevidde på wifi og bobbob kvalitetsfølelse"

God multimediastøtte

Telefonen støtter mange formater både for lyd og video. For video må man nok fortsatt belage seg på å konvertere enkelte filer for å få telefonen til å vise dem.

Organisering og avspilling av musikk og video gjøres på en helt grei måte fra en felles multimediemeny. Vi liker spesielt detaljen med å ha spillelisten for hånden i avspillingsbildet.

Kameraet tar bilder i fem megapikslers oppløsning. I praksis vil nok bildene bli gode nok til å skrive ut i vanlig albumstørrelse.

Kvaliteten er likevel ikke god nok til at man vil ha noe særlig informasjon til overs for beskjæring. Det finnes andre telefoner som gjør dette langt bedre enn N900 til samme eller hyggeligere pris.

GUIDE: Dette bør du vite før du gir bort mobil i julepresang

Mulige alternativer

For de som ønsker seg en mobiltelefon som kan tilpasses, er mulighetene tilnærmet uendelige med N900.

For de som ønsker seg en telefon som gjør mest mulig ut av esken er nok 5000 kroner en litt voldsom prislapp for en telefon som strengt tatt krever en del tilpasning for å leve opp til sitt potensial.

Nokia N97 Mini med en prislapp på omkring 4500 vil nok fortsatt være et av førstevalgene for de som ønsker seg en komplett telefon med fulltastatur. Denne har også god støtte for tilpasning, uten at den strengt tatt behøver det for å gi brukeren en god opplevelse.

Nokia E72 er også en svært god telefon med fulltastatur.

Samsung Galaxy og HTC Hero er svært gode alternativ for de som ønsker muligheten til å tilpasse i øst og vest, uten å ha behov for fysisk fulltastatur. Begge disse selges for omkring 1000 kroner mindre enn Nokia N900.

Les hele testen av Nokia N900 på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse