I nasjonenes tjeneste

Berg-eleven Tu An Ngo fikk i oppgave å representere Somalia i komiteen som drøftet piratvirksomhet.

Berg videregående var arena for beinharde forhandlinger under ungdommens FN-konferanse på Berg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.02.2009 kl 12:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Elever fra Berg og Katta produserte FN-resolusjoner på løpende bånd under den simulerte FN-konferansen på Berg videregående. Foto: Anders Jørstad

BERG: Faktisk trakk forhandlingene så langt ut i tid at enkelte duppet av under selve generalforsamlingen.

Det var elever fra Berg videregående og Oslo Katedralskole som hadde lagt skolebøkene til side og produserte FN-resolusjoner på løpende bånd sist lørdag.

Se flere bilder fra FN-konferansen her

Og i skolelokalene der utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin tid fikk sin skolering, gikk elevene rundt i finstasen og ble titulert som «The delegate of USA» og «The delegate of Somalia» – for å nevne noen.

Ungdommens FN

Det er var i regi av FNs «Model United Nations» – som er et simulert FN for ungdom – at elevene møttes for å finne løsninger på alt fra piratvirksomheten i Somalia, til veien mot en bærekraftig utvikling.

I forkant av FN-konferansen ble de 60 elevene etter loddtrekning satt i oppgave å representere et FN-medlemsland. Men før disse FN-delegatene gikk til forhandlingsbordet på Berg, har det å sette seg inn i de respektive medlemslands politiske linjer vært kravet. Berg-eleven Tu An Ngo reagerte slik da hun fikk beskjed om å representere Somalia:

– Jeg fikk sjokk. Men i forhandlingene med de andre landene må jeg etter beste evne representere opinionen i Somalia, forklarer Ngo.

Gikk fra møtet

Med sin erfaring fra tidligere FN-konferanser for ungdom fra inn- og utland, er Stephen Trotter fra Berg som en ringrev å regne.

Dette kom godt med når han fra fredagens FN-konferanse i Førde – der han representerte Israel – kom tilbake til Berg videregående dagen etter som FNs generalsekretær.

– All dialog må foregå på engelsk. Det blir som et slags rollespill. Før konferansen i Førde besøkte jeg den Israelske ambassaden i Oslo, og under selve FN-konferansen fikk jeg så mye pepper fra de andre landene at jeg reiste meg og gikk fra møtet. Jeg levde meg så inn i rollen at jeg rett og slett glemte at jeg var et menneske, forteller Trotter.

Til New York

At delegasjonen fra Cuba sa seg enig i flere av ytringene til USAs delegasjon, var kanskje det mest oppsiktsvekkende og oppløftende under FN-konferansen på Berg. Piratkrisen i Somalia gikk også et steg i riktig retning etter at grunnsteinen i den nye resolusjonen var å styrke landets politiske stabilitet.

Kunnskapsflukt fra fattige land og ivaretakelse av truede kulturer var andre temaer som ble drøftet. I mars drar flere av FN-delegatene fra Berg og Katta til FNs hovedkvarter i New York, der en større internasjonal FN-konferanse for ungdom går av stabelen.

Det å sitte i generalsekretærens stol, er det største minnet Trotter sitter igjen med fra fjorårets konferanse.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse