I ti år lå Klaras klimahåp i en kapsel. Nå har Erna lest det

Statsminister Erna Solberg åpnet onsdag en tidskapsel og kunne lese hva norske 12-åringer ønsket for klimaet for ti år siden. Korsvoll-jenta Klara på 12 år, som vant i 2007, er i dag trainee i FN.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.12.2017 kl 09:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Onsdag formiddag åpnet Solberg kapselen som i ti år har ligget nesten urørt hos Teknisk museum på Kjelsås. Flere tusen klimahåp kom inn fra barn og unge fra hele landet. Hvilke tanker og ønsker hadde de som nå har blitt unge voksne, ti år tilbake i tid?

Se bildet større

Tidskapselen fra 2007 står på Teknisk museum. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Klimahåp for fremtiden i en tidskapsel

Det startet i klimaåret 2007. Fredsprisen ble delt mellom tidligere visepresident i USA, Al Gore, og FNs klimapanel (IPCC).

På Kjelsås åpnet lederen av IPCC, Rajendra Pachauri, Teknisk museums senere prisvinnende Klima X-utstilling 11. desember, sammen med daværende statsminister Jens Stoltenberg.

I forkant av åpningen av Klima X inviterte museet til en konkurranse kalt Klimahåp for fremtiden. Tekster, bilder og tegninger ble lagt ned i en tidskapsel.

Se bildet større

DAværende statsminister Jens Stoltenberg og Fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri fra FNs klimapanel åpnet Klima X-utstillingen i 2007. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

I Klima X kunne man oppleve og «føle klimaendringene på kroppen». Gulvet var dekket av vann, store isblokker smeltet, og alle som skulle se utstillingen måtte bruke støvler. Utstillingen viste hvordan teknologi og vitenskap, i samspill med menneskelige valg, både er årsaken til og løsningen på klimaendringene. I dag føler vi klimaendringene på kroppen i hverdagen. Været har blitt våtere og villere på hele kloden, og noe av det kjenner vi også hos oss i Norge.

– Uttrykk for håp

Etter ti år fikk statsminister Erna Solberg ta en titt nedi tidskapselen. Har vi kommet noen vei på ti år?

Se bildet større

Erna Solberg åpnet tidskapselen på Kjelsås. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I februar 2008 ble 12 år gamle Klara Råbu fra Korsvoll valgt som vinner blant alle de innsendte klimahåpene. Hun hadde allerede fått lest opp diktet sitt under utstillingsåpningen av Kima X.

Men da museets kommunikasjonssjef, og Nordre Ake Budstikke, troppet opp i klasserommet på Korsvoll skole i 2008, ble den da 12 år gamle jenta overrasket.

– Jeg tenkte at diktet måtte gi uttrykk for håp, og ikke bare klage. Derfor handler det om isbjørner, mandariner og gamle karameller, sa Klara til Nordre Aker Budstikke for snart ti år siden.

Se bildet større

Klara ble overrasket i klasserommet på Korsvoll skole, av Kathrine Daniloff og Camilla Marie Klevstrand fra Teknisk museum, i 2008. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

6. desember 2017 ble diktet igjen lest opp, denne gangen av Erna Solberg. Se statsministeren lese diktet, og hva hun synes om det, i videoen øverst i saken!

Erna: – Ikke i mål

– Jeg synes det var veldig fint. Det var gjennomtenkt, og selvfølgelig fullt av håp, sier Solberg om Klaras dikt fra 2007.

Statsministeren vedgår at vi nok ikke har kommet så langt på ti år, som man kanskje hadde håpet.

Se bildet større

Klimahåpet lagt ned i tidskapselen i 2007, av den gang 12 år gamle Klara Råbu fra Korsvoll.

– Men vi er på vei! Ti år er jo kort tid når det gjelder store omveltninger i teknologien og måten vi produserer på. Men vi er jo på vei med mye mindre utslipp fra biltrafikken: Utslippene i Norge går ned, og en vi ser en stabilisering på verdensbasis, sier Solberg, og understreker at utslippene må ytterligere ned i årene fremover.

– Det er noen store teknologiske gjennombrudd som har skjedd de siste årene, men de må distribueres for å få effekt, sier hun.

Hva drømte 12 år gamle Erna om?

– Da du var 12 år, hva slags klimahåp hadde du da for framtiden?

– Da jeg var 12 år så var ikke klima det store spørsmålet egentlig. Det var ozonlaget, som vi faktisk fikk gjort noe med. Jeg var speider så vi var derfor veldig opptatt av miljø og klima. Den gangen var det faktisk de store kraftutbyggingene i Norge som var den store debatten: Hvor mye natur skal vi verne i Norge i forhold til hvor mye vi skal bygge ut? sier statsministeren.

Men også sur nedbør skapte engasjement på 1970-tallet.

– Fisk døde i mange vann i Norge, fordi utslipp fra tysk og britisk industri gjorde at svovelinnholdet var for høyt. Masse av det som bekymret oss har vi klart å løse, ved hjelp av ny teknologi. Vi var nok mer pessimistiske den gangen, tror jeg, på en del av de spørsmålene, fordi vi så ikke de teknologiske løsnigene som vi gjør nå, sier Solberg.

Ny generasjon klimahåp

Se bildet større

Statsministeren leser klimahåp. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Teknisk museum har i høst på ny dokumentert hva dagens barn og unge tenker om klimaet. Igjen har det kommet innsendte bidrag fra hele landet. Disse skal legges i en ny tidskapsel, som skal åpnes igjen om ti år. Det er ikke for sent å delta – fristen er 20. desember.

– Hva tror du dagens 10- og 12-åringer har av klimahåp.

– Jeg tror det er mye av det samme som for ti år siden. Og så tror jeg de skriver enda mer om biler, biltrafikk og kollektivløsninger. For det er jo der hovedfokuset vårt har vært i Norge de siste årene. Det er der vi må ta et stort skippertak i Norge. For vi skal kutte 40 prosent av våre utlipp i ikke-kvotepliktig sektor. Det er først og fremst transportsektoren og landbruket som står for de største utslippene, sier statsministeren.

En hilsen fra vinneren i 2007

Vinneren fra forrige klimahåp-runde, Klara Råbu, er i dag 22 år gammel. Hun har studert ved Norges Handelshøgskole, og er for tiden trainee i den norske delegasjonen til FN i New York. Her har Klara skrevet en hilsen til dagens 12-åringer:

«For 10 år siden arrangerte Norsk Teknisk Museum en klimadiktkonkurranse der jeg deltok. Nå arrangerer museet en ny konkurranse, og jeg oppfordrer deg på det sterkeste til å delta.

Isbreer smelter, havet stiger og klimaendringer gjør det stadig mer utfordrende å overleve for mange dyr og mennesker. Jordkloden trenger derfor at det vokser opp mange kloke og klimabevisste hoder som kan finne opp smarte løsninger som gjør at også våre barnebarn og tippoldebarn får oppleve blå himmel, blått hav og ren luft. Klimautfordringene verden står overfor løses imidlertid ikke kun ved nye oppfinnelser, det krever at alle bidrar, både liten og stor.

Som barn er det mange ting du kan gjøre for å bidra til en renere jordklode. Et veldig enkelt tiltak er å skru av lyset når du er den siste til å forlate et rom. Videre kan du prøve å bruke kortere tid i dusjen. Du kan også forsøke å få mamma eller pappa til å følge deg til fots istedenfor å kjøre deg. Husk, en liten gåtur er godt for både kropp og klima. Kildesortering er også et must, visste du for eksempel at når man gjenvinner en boks makrell i tomat lages det nok energi til at du kan se på TV i tre timer?

Avslutningsvis vil jeg oppfordre deg til å hjelpe foreldrene dine til å bli mer miljøbevisste. Pappaen min kan i hvert fall av og til trenge en påminnelse om at batterier og bananskall ikke hører hjemme i restsøpla, kanskje pappaen din kan trenge en påminnelse av og til han også?

Jeg gleder meg til å lese ditt klimahåp for fremtiden!»

En jury skal i desember velge ut én vinner blant alle de innsendte bidragene. Les mer om og delta i konkurransen på Teknisk museums nettsider.

Se bildet større

Statsministeren sammen med museets styreleder Ingvild Myhre, og Kathrine Daniloff og Dag Andreassen fra Teknisk museum. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse