ICA fjerner truet fisk

Den blåfinnete tunfisken har forsvunnet fra norskekysten. (Foto: WWF/M. San Felix)

ICA kutter ut salget av syv fiskeslag. Den norske hummeren forsvinner også fra fiskediskene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2008 kl 11:14

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Det er blåfinnet tunfisk (makrellstørje), Blue Marlin, sverdfisk, østersjøtorsk, skate, håbrann og ål som nå blir fjernet fra sortimentet til en av landets største matvarekjeder.

– I tillegg bytter vi ut norsk hummer med kanadisk. Og vi fjerner den villfangete atlantiske kveiten og vil kun selge kveite fra oppdrett, sier Madelene Brogren i ICA.

Grunnen er at artene regnes som truede. For eksempel var makrellstørje svært vanlig langs norskekysten for et par tiår siden. Men den gigantiske tunfisken med det eksklusive røde kjøttet, er blitt utsatt for overfiske på verdensbasis. Bestanden er redusert med 90 prosent siden 1960-tallet.

Fiskeråd i lomma

ICA har nå inngått et eksklusivt samarbeid med WWF-Norge.

– Det betyr blant annet at vi hjelper ICA med retningslinjer for innkjøp av sjømat, som hvilke krav som bør stilles ved innkjøp og hvordan de kan sikre at torsken de kjøper er lovlig fanget, sier marin rådgiver Nina Jensen i WWF.

Et mer synlig resultat av samarbeidet er at ICA nå utstyrer fiskediskene sine med informasjonsbrosjyrer fra WWF.

Ikke scampireklame

Fiskeartene ICA kutter ut, står på den såkalte røde listen over truede fiskeslag. Men det betyr ikke at alle på listen forsvinner fra fiskediskene.

– Vi jobber aktivt med en handlingsplan og ser på mer miljøvennlige alternativer for fiskeslag som det selges mye av. For eksempel selger vi nå en større andel oppdrettstorsk for å minke belastningen på den norske kysttorsken. Og den kysttorsken vi fortsatt selger, er fanget med line, som er mer skånsomt mot naturen, sier Brogren.

ICA er foreløpig den eneste matvarekjeden som går aktivt ut med en lang liste over fisk de ikke lenger kommer til å selge.

(Newswire)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse