ANNONSE
Annonse

Idrettsstjerna dønn ærlig om det å abortere

Anders Nordberg og Anne Margrethe Hausken Nordberg fra tidligere løp. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Jeg ønsker meg ikke rosa hjerter på facebook...jeg skriver om noe som er svært vanlig og tabubelagt. 10 - 30 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort, skriver Norges fremste kvinnelige orienteringsløper, Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2017 kl 11:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDBERG:– Det går bra med oss og vi har to friske barn allerede.

– Heller en tommel opp for at jeg skriver om noe som er svært vanlig - og tabubelagt. 10 - 30 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort, så hvis de som har vært i samme båt hadde spandert en "me too" i kommentarfeltet tror jeg det feltet ville blitt ganske langt, innleder orienteringsløperen blogginnlegget på egen facebookside.

Det er et dønn ærlig innlegg på egen blogg, om det å abortere - tidlig i svangerskapet.

Nordre Aker Budstikke har fått tillatelse til å gjengi deler av blogginnlegget til den meritterte orienteringsløperen som bor i Nordre Aker.

LES OGSÅ: Knuste vindu for å stoppe par som slåss

Ni uker

– Ferske spontanaborter hører man sjelden om, men de finnes. Jeg har nylig vært gravid, men bare i ni uker, skriver hun på bloggen.

I slutten av april var hun på en ekstra ultralydundersøkelse.

– På grunn av stadig hyppigere blødninger den siste uka. De siste dagene hadde jeg innsett at det kanskje ikke ville komme noe barn i desember. La meg på benken, dro opp singleten, brettet to papirtørklær over trusekanten før geléen ble smurt utover – og ventet.

– Det ble stille. Lenge. «Jeg… går og henter en kollega», sa legen omsider.

Tiomila

Hun ble rådet til å leve som normalt. Blant annet med deltagelse i Tiomila i Gøteborg

– For jeg kunne ikke gjøre noe fra eller til nå. Jeg hadde to spørsmål: Hvor lang tid tar det før kroppen rydder opp, og hvordan blir det? Legen svarte at han trodde det ville ta en til to dager. Han fortsatte: «Det er… mye blod som skal ut. Mye blod.»

Hjemme

Videre fra blogggen:

– I Tors gate 1 var det pølsefest for hele Nordberg-slekta, før kveldens fotballkamp mellom Odd og Vålerenga. I dette kaoset med 15 store og små gjester var det ikke helt tida for å skyte inn «jeg er forresten midt i en spontanabort», så jeg faket en magesjau og isolerte meg på badet i 2. etasje.

– Anders kom oppom hvert 10. minutt. Jeg takket nei til pølser. Syntes ting tok litt av og ringte legevakten, men fikk høre at det er normalt at man ikke kommer seg ut fra badet de første timene. Så da var det greit for meg at Anders tok med seg Tarjei, satte mobilen på maks ringevolum og dro sammen med den intetanende slekta på fotballkamp. Man lever da som normalt.

– Noe griseri!

– Natt til 1. mai sov jeg som en stein i åtte timer. Da jeg våknet, gjennomsvett som i ukene etter en fødsel, skjønte jeg at det nok ikke var meningen.

– Ærlig talt: Spontanabort er noe griseri. Er det fordi det handler om kvinner og blod at dette er så tabubelagt? Eller er det fordi det er for privat å innrømme at man har forsøkt å få barn? Det er vel ikke akkurat breaking news at par i fruktbar alder sysler med sånt.

Her kan du lese hele bloggen til Hausken Nordberg.

Hausken Nordberg løper for Nydalens SK, og er blant annet flere ganger VM-mester, EM-mester. I tillegg har hun 29 NM-gull hvorav 12 i stafett, og 7 seire i Blodslitet, fra orienteringsløperen egen hjemmeside.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse