Ikke bare bare å beskjære

Paul Arne Skajem beskjærer et epletre og viser at toppskuddene skal tas nå.

Det er vår og hage-eiere klatrer opp i trær og busker og beskjærer av hjertens lyst. Er det så lurt?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

VINDEREN: Den som kan svare oss på dette, er Paul Arne Skajem som driver Skajems hagesenter på Vinderen.

Blødere– Jo da, det er riktig tid for beskjæring av det meste som bærer frukt og bær. Men, det gjelder ikke steinfrukter som for eksempel plommer og kirsebær. De er «blødere», og sevjen spruter rett ut ved grovere beskjæring. Disse bør tas når det er kaldt og helst om høsten, formaner Skajem.

Stjeler kraften – Når det gjelder for eksempel epletrær og pæretrær, så sa man før at det skulle være så god luft mellom grenene at man kunne spille en fotball mellom dem. Først og fremst må man kutte alle toppskuddene som gror rett opp. De er ikke og blir ikke bærende grener. De stjeler mye av kraften av treet som skal gå til de fruktbærende grenene. Hvis de bærende grenene står tett, så bør man redusere disse. Treet skal som sagt være luftig, og grener som fjernes skal skjæres helt inn til «hovedgrenen».

Viktig for bringebær – Når det gjelder de mest vanlige bærsortene som bringebær, rips, solbær og stikkelsbær skal man tynne godt ut i gamle grener. Ta bort minst en tredel av de gamle grenene. Da fornyer busken seg. Spesielt for bringebær er det viktig å få vekk disse.

Blomstrende busker – Ja absolutt. Her skiller man mellom de som blomstrer på årets kvist og de som blomstrer på fjorårets kvist. Brudespirea og Forsythia er eksempler på busker som blomstrer på fjorårets kvist. Hvis man tynner ut i disse nå, så blir det redusert blomstring. Disse er det en fordel å stusse etter blomstring. Rosespirea og Potentilla er eksempler på dem som blomstrer på årets kvist. De kan kuttes ned til 20 centimeter hvert andre, tredje eller fjerde år, slik at de fornyer seg. Rhododendron er veldig vanlig i norske hager. Den bør beskjæres etter blomstring for å redusere omfanget, hvis det er ønskelig. Husk å knipe blomsterstengelen etter blomstring.

Roser – Her skiller vi litt mellom sortene. Klaseroser og stilkroser beskjæres når museørene kommer på bjerketrærne. Det må ikke være for kaldt. Klatreroser og buskroser kan man ta tidligere, men ikke mens det er frost.

Hekker – Her er det veldig mange forskjellige typer. Når det gjelder de vintergrønne hekkene, så må for eksempel tuja, barlind og lindehekker beskjæres nå. Det skal man ikke gjøre i vekstperioden som er mai, juni, august og september. I juli har disse hekkene en hvileperiode og tåler stussing, men ikke grov beskjæring. Tar man for eksempel tuja nå, tåler den hard beskjæring. Har den blitt ordentlig høy, kan man godt ta minst en meter. Furu har ikke denne hvileperioden i juli og skal behandles med forsiktighet i vekstperioden. Derimot kan man knipe halvparten av årsskuddene i juni. Da blir hekken tettere og finere. Granhekken bør også tas nå, men kan også friseres i juni.

Gode råd

Skajem anbefaler å bruke internett eller litteratur om emnet beskjæring, da det er et utall type vekster som skal behandles.

– Her på hagesenteret kan vi også gi gode råd. Det er viktig å forberede seg ordentlig og ikke minst bruke skarpt og riktig beskjæringsutstyr.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse