Kinas matmekka

Ikke be om hot dog her

Ikke be om hot dog her

RÅTT PARTI: Qingping-markedet kan nok oppleves rått og brutalt for mange nordmenn - med et sterkt forhold til kjæledyr.

Det sies om kantoneserne at de spiser alt på fire ben. Det stemmer ikke – de spiser ikke bordet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.12.2008 kl 12:10

– Hvis det rører på seg, har vi en tendens til å anse det som mat, bekrefter Zheng Yue.

Inntil ganske nylig var dette mulig å se i all tydelighet på det blodige Qingping-markedet i sentrum. Her kunne alle tenkelige dyresorter stå på utstilling – som regel i levende form, fordi kantoneserne krever at maten skal være så fersk som mulig.

Da jeg besøkte Guangzhou for første gang i 1996, ble jeg overveldet av Qingping. I tillegg til griser, sauer, geiter og kyllinger var markedet fullt av rotter, apekatter, slanger, påfugler og andre eksotiske dyrearter. Hunder og katter sto også plassert i bur, klare til salg og slakt.

– Til slutt ble det for uhygienisk for myndighetene, som stengte denne delen av markedet, forteller Zheng.

Best i verden

– Men husk at kantonesisk mat er den beste i verden, konstaterer Zheng, mens han slafser i seg en stor bit blekksprut i soyasaus.

Den unge kommunikasjonsarbeideren har reist mye rundt i Kina, og skjønner ikke hvordan de overlever lenger nord.

– I resten av landet blander de inn alt for mye krydder, salt og eddik i maten, mener han.

– Her lar vi råvarene tale for seg selv.

Kinarestauranten

Den globale utbredelsen er ekstra åpenbar i matveien. De aller fleste kinarestauranter i verden serverer mat etter kantonesiske tradisjoner.

Vesten fikk en første smak på 1800-tallet, da området i en periode var det eneste i Kina som fikk drive handel med utlendinger.

Dessuten har utflyttingen vært større enn noe annet sted i Kina: Gjennom århundrer fartet kantonesere nedover Sørøst-Asia, og i nyere tid har de også beveget seg til våre kanter av kloden.

Medisinmarkedet

I dag må man et godt stykke utenfor byen for å finne de levende middagsmåltidene, men Qingping tilbyr fortsatt mange eksotiske opplevelser. Medisinmarkedet er stedet å gå.

– Hva med et skilpaddeskall? Jeg har dem i alle størrelser, sier fru Yang – og gir meg et lite skall som en vareprøve.

– Ta det med hjem og lag suppe på det. Det hjelper mot giftstoffer i kroppen, og du vil føle deg mye bedre, hevder hun.

Dette markedet, i likhet med resten av Guangzhou, dirrer av aktivitet. Rett utenfor ligger det moderne shoppingområdet og gågaten Shangxia Jiu, der unge kantonesere med penger i lommen sprader i mylderet og viser hvor bevisste de er på de siste motetrendene.

Made in China

Dagens kantonesere ser ut, og oppfører seg, langt mer vestlig enn folk i de fleste andre delene av Kina.

Det skyldes ikke bare at byen ligger like nord for Hongkong, området er også selve kjernen i fabrikk-Kina.

Stolen du sitter på, buksa du går i, klokka du har rundt armleddet akkurat nå – sjansene er store for at de er laget i området rundt Guangzhou.

Opium

– Kom nærmere, kom nærmere! Utlendinger er alltid velkomne hit til Guangzhou, forsikrer den gamle gubben.

Hvor gammel Yu Xi er, vet han ikke. Men han har i alle fall passert de 70, sier han. Og dét på tross av at han røyker som en skorstein.

– Dette er den eneste måten å røyke skikkelig på, forklarer Yu Xi, mens han trekker frem en diger, didjeridu-liknende pipe av bambus.

I gamle dager var det gjerne opium i slike piper. Guangzhou – eller Canton, som byen ble kalt i tidligere tider – var selve hovedsenteret for all handel i Kina på 1800-tallet, og narkotikaen flommet inn i landet fra britiske handelsmenn som ikke hadde lyktes i å finne noe annet som kineserne kunne være interessert i.

Kontrast

Kontrasten er stor, om man går motsatt vei fra Qingping. Da kommer man til den lille Shamian-øya som var det eneste stedet utlendinger fikk lov til å oppholde seg da de på 1800-tallet solgte sin opium til Kina i bytte mot sølv, porselen og silke.

I dag er øya et deilig sted å tilbringe noen timer mens man betrakter de gamle kolonibygningene.

Få, om noen, steder i Kina finnes det et tilsvarende område som ikke er blitt revet og erstattet av moderne høyhus. Øya er også et populært sted for dem som ønsker seg en dukkert i Perleelven.

– Den er da ikke forurenset, sier Xi, en middelaldrende mann som hevder at han tar et daglig bad i det brune vannet.

– Elva er i det minste mye renere enn før, tilføyer han.

Og skulle mannen ombestemme seg, ligger jo medisinmarkedet rett borti gata.

Annonse
Se bildet større

CHINA HOUSE: Alle kinarestauranters Mor finner du i Guangzhou. - Kantonesisk mat er den beste i verden, konstaterer Zheng Yue.

Se bildet større

TRYGG PUS: Qingping-markedet var tidligere beryktet for å selge katter ment for grytene. I dag er markedet ryddet opp, og pus kan puste lettet ut.

Se bildet større

KANTONMETT: Det er ikke vanskelig å finne mat i byen som har gitt hele verden det kantonesiske kjøkkenet.

Se bildet større

RÅTT MARKED: Ikke ta med Fido på dette matmarkedet. Og ikke be om en hot dog.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!