- Ikke bli hjemme i høstferien

Istanbul: Bjørn Iversen gleder seg til å se Istanbul i høstferien.

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet gleder seg til høst- ferie i Istanbul. Han anbefaler alle å reise som vanlig.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Overlege Bjørn Iversen fra Nedre Bekkelaget gleder seg til å se vakre Istanbul. Han oppfordrer alle til å reise som før uavhengig av svineinfluensaen.

OSLO: Bjørn Iversen skal disputere om noen dager. Når doktorgraden i munnpenselsaken er i boks, så står ferie i Istanbul sammen med mannen for tur.

Vi lurer på om ikke en ekspert på pandemier er redd for svineinfluensa? Det er ikke lenge siden en professor i medisin advarte hele det norske folk mot å reise til langt mindre eksotiske steder enn Istanbul.

Bare reis!

— Vi ved Folkehelseinstituttet har brukt mye tid og krefter på å balansere og dementere påstander rundt svineinfluensa. Jeg vil anbefale alle å gjennomføre sine planer. Unntaket er dem som har økt risiko for alvorlige komplikasjoner. Du bør ikke reise til Kongo om du er hjertesyk, for å si det slik. Men dette er jo egentlig ikke spesielt i forhold til svineinfluensa. Har du helseproblemer så må du uansett vurdere hvor det er klokt å reise, sier Iversen.

— Har du normal helse, så reis dit du har lyst. Risikoen for svineinfluensa er stort sett ikke større enn den vi har i Norge, sier Iversen som selv var i Italia nylig. Uten å være reddere for å bli syk enn han ville vært i Norge.

— Det kom advarsler mot å reise til enkelte vestlige land. Folkehelseinstituttet var helt uenig. Jeg har heldigvis inntrykk av at det norske folk tar situasjonen fornuftig.

— Vi har en opplysningstelefon som får mellom 100 og 150 henvendelser daglig. Det er ikke veldig mange. Jeg tror folk har en god forståelse av denne pandemien. De vet at pandemier kan bli veldig dødelige, de har fått med seg at svineinfluensa kan være farlig for noen. Men at det for de fleste av oss er liten fare, sier Bjørn Iversen.

Vask hendene

Iversen har en konkret plan for turen til Istanbul med mann og bror og svigerinne. Den er enkel.

— Jeg kjøper med meg håndsprit. Det får du på apoteket. Og til og med på Gardermoen. Håndvask er alltid viktig i utlandet, ikke minst for å forebygge diaré. Nå er det dobbelt viktig å unngå å få smittestoffer i munnen. Vask hendene før du spiser. Og har du ikke tilgang på såpe og vann, så er det veldig greit med sprit, sier Iversen.

— Smittevernoverlegen i Kristiansand sa forleden at folk er blitt mye flinkere til å vaske hendene de siste månedene. Og at det reduserer alle former for smitte. Det tror jeg er riktig. Men dette er lett. Det handler om å bruke det du lærte på skolen. Ikke host eller nys på andre! Unngå at andre hoster eller nyser på deg om mulig. Men det er ikke så lett om du sitter på en buss i India. Eller i Tyrkia for den saks skyld, sier overlege Bjørn Iversen.

Som gleder seg til fine høstdager i vakre Istanbul.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse