ANNONSE
Annonse

Intervju med Matt Damon:

Ikke særlig Matt

BOM IGJEN: Chief Warrant Officer Miller (Damon) får seg en overraskelse når han skal finne irakiske masseødeleggelsesvåpen i «Green Zone». (FOTO: Filmweb)

Matt Damon har sjelden vært så pigg. Neste synlige bevis på det er Irak-thrilleren «Green Zone».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2010 kl 14:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Oscar-nominasjonen for «Invictus» er bare toppen av Damon-fjellet. Nylig avsluttet han innspillingen av Clint Eastwoods «Hereafter» i London.

I disse dager gyver han løs på Coen-brødrenes «True Grit» hjemme i Statene. Legg til at «The Informant!» (2009) og «The Brothers Grimm» (2005) snart lanseres på DVD/Blu-ray, og man forstår at Damon, nå i sitt 40. år, er en travel herre.

Neste gang han inntar det store lerretet, blir det i Paul Greengrass-thrilleren «Green Zone» (norgespremiere 12. mars).

— Jeg har ambisjoner om å regissere en dag. Og da kan jeg ikke avslå muligheten til å samarbeide med størrelsene jeg får tilbud fra, sier Damon om programmet.

— Jeg tror ikke jeg kommer til å bevilge meg ferie med mindre oppdragene skulle dunste bort.

Bourne igjen

Bomullsgenser, dongeribukser og brune vintersko: Damons veltrente figur gir et hverdagslig inntrykk. I «Green Zone» spiller han Roy Miller, offiseren som får i oppgave å finne masseødeleggelsesvåpen i Irak anno 2003. Som vi husker, blir det dårlig uttelling.

Briten Paul Greengrass har aldri vært redd for kontroversielle emner. Etter å ha skildret Nord-Irland-konflikten i «Bloody Sunday» i 2002, laget han 11. september-dramaet «United 93» i 2006. Damon er mildt sagt begeistret for gjenforeningen med regissøren som også ga oss «The Bourne Supremacy» (2004) og «The Bourne Ultimatum» (2007).

— Det grunnleggende spørsmålet var: Kunne vi gjøre dette til en film med publikumsappell? Kunne vi få en brukbar andel av Bourne-tilhengerne med oss over i en historie plassert i virkeligheten, ikke en eventyrverden?

Sluppet fri

Damon & co. har hatt verdifull hjelp i så måte. Manuset er forberedt av durkdrevne Brian Helgeland. Kinematografien (filmfotoet, red.anm.) er ved Barry Ackroyd, som i fjor bidro sterkt til Kathryn Bigelows «The Hurt Locker».

— Som skuespiller er det fantastisk å jobbe med ham og Paul, fordi de skaper et miljø hvor du har enorm frihet. Vanligvis er du bundet av at kamera kun har elleve minutters filmkapasitet.

— Her plukket de opp et ekstrakamera idet det første hadde gjort sitt, slik at både castet og de mange statistene kunne forbli i dette universet lenger, forklarer Damon entusiastisk.

— Selv om jeg er proff, og vant til de tekniske aspektene ved en opptakssituasjon, blir det noe helt unikt over prestasjonen din når du kan frigjøre deg fullstendig fra teknikken.

Fysisk fyr

Det var midt på 90-tallet Damon kom til overflaten i Hollywood. I 1996, mens han skrev på gjennombruddet «Good Will Hunting» (1997), skal han ha slanket seg 20 kilo for å spille gulfkrigsveteran i «Courage under Fire».

Desto mer næring ble det under oppvarmingen til kinoaktuelle «Invictus», hvor han gestalter den sørafrikanske rugbystjernen François Pienaar.

— Det var en voldsom fysisk utfordring for meg. François er en diger fyr, og jeg heller middels. Heldigvis finnes det noen små triks. Jeg brukte innleggssåler så jeg ble en tomme høyere. Dessuten ble det selvsagt en del vektløfting.

Damons kroppslige kvaliteter har blant annet skaffet ham status som «sexiest man alive» i magasinet People. Men selv de mest sexy gutta skjelver i beinklærne når de blir innvilget audiens hos Nelson Mandela.

— Kona og jeg tok med våre tre barn. Vi brukte tida til å se ham leke med dem, forteller Damon, nesten blank i øynene nå.

— Han var helt fantastisk med dem. Vi har bildene som beviser det. Det var et stort øyeblikk for familien, virkelig spesielt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse