Ikke toget, men høytalerne, vekket folk midt på natten

Nydalen togstasjon. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

To ganger midt på natten ble det varslet om passerende godstog på Nydalen stasjon. Det ødela nattesøvnen for naboene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.08.2016 kl 10:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: I følge en e-post til bydelsadministrasjonen, fra en beboer like ved Nydalen togstasjon, har annonsering av passerende godstog fra høyttaleranlegget blitt et stort problem den siste tiden.

«(…) det (har) siste uke toppet seg ved at det to ganger hver natt litt over kl. 03.00 og 05.00 skrikes ut over høyttaleranlegget for å annonsere at det passerer et godstog om få minutter» skrev beboeren midt juli.

Lovlig?

Se bildet større

Lyden fra høytaleranlegget om natten var så høy at bydelsoverlegen ba jernbaneverket dempe det. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han stiller spørsmål om hvorvidt det å vekke et helt nabolag på grunn av dette kan være lovlig. I følge e-posten har tidligere henvendelser til Jernbaneverket om saken ikke resultert i noe respons.

Han understreker at det ikke er lyden fra togpasseringene i seg selv som forstyrrer, men de foregående annonseringene over høytaleranlegget.

Bydelsoverlegen: Mulig helsefarlig støy

Bydelsoverlege Georg Semcesen fulgte oppfordringen fra beboeren, og sendte 14. juli et brev til Jernbaneverket.

«Bydelsoverlegen ber om en orientering om nødvendigheten av denne annonseringen, og hvorvidt den kan opphøre og/eller dempes til et lavere lydnivå. Høyttalerbruken kan muligens vurderes som helsefarlig støy pga de søvnproblemer den etter klager forårsaker, og vil derfor bli behandlet etter gjeldende regelverk for utendørs bruk av høyttalere, §6 i forskrift om begrensning av støy i Oslo kommune» skriver Semcesen.

Se bildet større

Nydalen togstasjon. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ny praksis

Mer skulle ikke til for at Jernbaneverket endret praksis. I en e-post fra Jernbaneverkets kundeservice datert samme dag som bydelsoverlegens brev, står det, addresssert til beboeren som klagde i førsteomgang:

«Jernbaneverket beklager om dere sjeneres av støy fra høyttaleranlegget på Nydalen. Vi vil fjerne meldingene om passerende tog på stasjonen. Vi håper dette gjør situasjonen bedre for dere.»

Dermed har forhåpentligvis natteroen igjen senket seg i Nydalen. Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å få noen ytterligere kommentarer fra Jernbaneverket og Gjøvikbanen om saken, eller om hvorvidt slike nattlige togpasseringer annonseres også på andre stasjoner.

SE OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse