– Ingen grunn til å feire barnehagedekningen

– Å se seg fornøyd med dette er en ansvarsfraskrivelse fra byrådets side, menerMarianne Marthinsen. FOTO: M. L. S. TAUGBØL

Marianne Marthinsen (Ap) mener byrådet ikke har noen grunn til å juble over at de nå har innfridd kravet om full barnehagedekning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2009 kl 11:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: I forrige uke kunne en stolt barnehagebyråd proklamere at Oslo kommune omsider ville innfri den lovfestede retten til barnehageplass.

Marianne Marthinsen, fjerdekandidat på Arbeiderpartiets Oslo-liste ved årets stortingsvalg og beboer i bydel St. Hanshaugen, er så lite imponert over byrådets barnehagepolitikk at hun vil foreta endringer i loven.

LES TORGER ØDEGAARDS TILSVAR: Avviser all kritikk

Ubrukelig barnehageplass

– Det er fint at Oslo kommune oppfyller lovteksten, men så lenge du ikke tilbyr foreldre en plass de kan bruke er ikke dette noe å feire, sier Marthinsen.

Bydelene Frogner og St. Hanshaugen har slitt med å oppfylle kravene til full barnehagedekning på grunn av tomtemangel, og flere foreldre er tilbudt plass langt unna sine hjem.

– Når et foreldrepar på Bygdøy blir tilbudt barnehageplass på Stovner, har de i realiteten ikke blitt tilbudt en plass de kan bruke, sier hun.

I følge reiseplanleggeren på trafikanten.no, vil det ta en time og 20 minutter å reise fra hjemmet til barnehagen, dersom vedkommende reiser kollektivt

– Å se seg fornøyd med dette er en ansvarsfraskrivelse fra byrådets side, mener Marthinsen.

– Jeg synes Oslo kommune har vært utrolig treige med barnehageutbyggingen. I Trondheim har for eksempel ikke barnehagedekning vært noe tema på lang tid,

– Det er trangt i sentrumsbydelene. Hvor skulle disse barnehagene blitt bygget?

– Etter at FrP og Høyre-byrådet tok over har vi sett et stort nedsalg av kommunal eiendom, som kunne blitt brukt til barnehager. Dette har ført til at man har måtte bygge barnehager på grøntområder og ballplasser, som man ikke nødvendigvis hadde vært nødt til, sier hun.

Endringer

Nå vil hun gå til barne- og familiedepartementet, med forslag om to endringer i barnehageloven.

– Vi må gjøre endringer som pålegger kommunen å tilby foreldre barnehageplass i bydelen de bor i. Vi må også sørge for at det blir to barnehageopptak i året, slik at enkelte foreldre slipper å neste måtte vente et år før de har rett på plass, sier hun.

I dag har kun barn født før 1. august i fjor lovfestet rett til barnehageplass.

Barnehagebyråd Torger Ødegaard (H) har tidligere forklart utfordringene med å imøtekomme kravet om full barnehagedekning med den raske befolkningsveksten i hovedstaden.

– Befolkningsvekst i en storby bør ikke komme som noen overraskelse; her finnes ingen unnskyldninger, det er kun snakk om prioriteringer, sier Marthinsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse