– Ingen grunn til å feire barnehagedekningen

– Å se seg fornøyd med dette er en ansvarsfraskrivelse fra byrådets side, menerMarianne Marthinsen. FOTO: M. L. S. TAUGBØL

Marianne Marthinsen (Ap) mener byrådet ikke har noen grunn til å juble over at de nå har innfridd kravet om full barnehagedekning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2009 kl 11:57

OSLO: I forrige uke kunne en stolt barnehagebyråd proklamere at Oslo kommune omsider ville innfri den lovfestede retten til barnehageplass.

Marianne Marthinsen, fjerdekandidat på Arbeiderpartiets Oslo-liste ved årets stortingsvalg og beboer i bydel St. Hanshaugen, er så lite imponert over byrådets barnehagepolitikk at hun vil foreta endringer i loven.

LES TORGER ØDEGAARDS TILSVAR: Avviser all kritikk

Ubrukelig barnehageplass

– Det er fint at Oslo kommune oppfyller lovteksten, men så lenge du ikke tilbyr foreldre en plass de kan bruke er ikke dette noe å feire, sier Marthinsen.

Bydelene Frogner og St. Hanshaugen har slitt med å oppfylle kravene til full barnehagedekning på grunn av tomtemangel, og flere foreldre er tilbudt plass langt unna sine hjem.

– Når et foreldrepar på Bygdøy blir tilbudt barnehageplass på Stovner, har de i realiteten ikke blitt tilbudt en plass de kan bruke, sier hun.

I følge reiseplanleggeren på trafikanten.no, vil det ta en time og 20 minutter å reise fra hjemmet til barnehagen, dersom vedkommende reiser kollektivt

– Å se seg fornøyd med dette er en ansvarsfraskrivelse fra byrådets side, mener Marthinsen.

– Jeg synes Oslo kommune har vært utrolig treige med barnehageutbyggingen. I Trondheim har for eksempel ikke barnehagedekning vært noe tema på lang tid,

– Det er trangt i sentrumsbydelene. Hvor skulle disse barnehagene blitt bygget?

– Etter at FrP og Høyre-byrådet tok over har vi sett et stort nedsalg av kommunal eiendom, som kunne blitt brukt til barnehager. Dette har ført til at man har måtte bygge barnehager på grøntområder og ballplasser, som man ikke nødvendigvis hadde vært nødt til, sier hun.

Endringer

Nå vil hun gå til barne- og familiedepartementet, med forslag om to endringer i barnehageloven.

– Vi må gjøre endringer som pålegger kommunen å tilby foreldre barnehageplass i bydelen de bor i. Vi må også sørge for at det blir to barnehageopptak i året, slik at enkelte foreldre slipper å neste måtte vente et år før de har rett på plass, sier hun.

I dag har kun barn født før 1. august i fjor lovfestet rett til barnehageplass.

Barnehagebyråd Torger Ødegaard (H) har tidligere forklart utfordringene med å imøtekomme kravet om full barnehagedekning med den raske befolkningsveksten i hovedstaden.

– Befolkningsvekst i en storby bør ikke komme som noen overraskelse; her finnes ingen unnskyldninger, det er kun snakk om prioriteringer, sier Marthinsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon