Ingen kan nekte Ramses å gå på restaurant eller å ta taxi

Ramses - til uvurderlig hjelp for eier Lars. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Hundevalpen var en gave fra Lions Grefsen. I dag er han et veldig viktig hjelpemiddel for Lars Bjørndal.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2016 kl 17:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO/GREFSEN: Lions Grefsen støtter både lokale, nasjonale og internasjonale aktiviteter. Som for to år siden, da Lions ga bort en liten hundevalp, som gjennom Lions Førerhundskole på St. Hanshaugen, skulle «utdanne» seg til å bli en god førerhund.

LES OGSÅ: Hvilken mamma eller pappa gidder å kjøre rundt?

Ifølge Lions skal en god førerhund blant annet gi den synshemmede stor bevegelsesfrihet, sikkerhet, vennskap og glede.

Førerhunden skal gi frihet og selvstendighet. Overalt kan den synshemmede ferdes trygt med førerhunden sin: I byen, på landet, på joggeturer i skogen og på fjellet.

Strenge krav

- Det stilles strenge krav til hunden som skal læres opp. Den må blant annet være tillitsfull og menneskevennlig, glad i barn, nervesterk og trygg, vennlig ovenfor andre hunder, ikke skuddredd eller engstelig ovenfor trafikk, sa president i Lions Grefsen, Torbjørn Togstad til Nordre Aker Budstikke i ovennevnte sak.

- Vi håper og tror at lille Ramses vil inneha alle disse egenskapene, og kanskje kan den også som førerhund glede noen i vår egen bydel, sa også Togstad.

– Veldig viktig hjelpemiddel

Lille Ramses er ikke liten lenger, men en stor kongepuddel. Før påske var han og eier Lars Bjørndal på besøk i møte i Lions.

– Ramses er et veldig viktig hjelpemiddel for meg i hverdagen. Det er uten tvil veldig praktisk å ha en dyktig førerhund, understreker Bjørndal, da Nordre Aker Budstikke tar en prat med han etter møtet i Lions.

Bjørndal, som forøvrig bor på Røa, liker blant annet godt å jogge.

– Det kan jeg gjøre fordi jeg har Ramses. Jeg bruker sjelden stokk i tillegg på løpeturene. Men jeg løper jo på kjente veier - særlig rundt Bogstad Gård er bra sted å løpe for meg og Ramses.

I tillegg går ting kjappere med førerhund, som det å gå til jobb og andre steder.

– I tillegg går jeg mye mer uanstrengt med hund, enn uten, forteller Bjørndal videre.

Se bildet større

Lars Bjørndal og Ramses på besøk i møte hos Lions Grefsen før påske. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Blir like glad i hunden

Han har vært blind hele livet, og Ramses er hans tredje førerhund. Den første var en schafer, mens den andre også var en kongepuddel.

Bjørndal er litt lei av alle spørsmålene om hvor mye mer knyttet en blind er til hunden sin, enn seende.

– Klart jeg blir like glad i hunden min som alle andre blir i sine hunder. Men i tillegg er Ramses et viktig hjelpemiddel for meg i hverdagen.

Og Ramses får være med på steder andre hunder ikke får lov.

LES OGSÅ: Slutt på moroa!

Restaurant

– Alle drosjer, restauranter, matvarebutikker og andre offentlige steder skal slippe inn førerhunder. Noe annet er diskriminerende. Vi vet at det skjer innemellom - at synshemmede med førerhunder blir nektet adgang til både drosje og restauranter, men det er altså ikke lov, ifølge norsk diskrimineringslovgivning, ifølge Bjørndal.

Noe uvanlig, men Bjørndal har faktisk selv vært forvert for Ramses, gjennom valpetiden.

Konsekvent hundeoppdrager

– Det er ikke alltid å anbefale, for du skal være ganske konsekvent hundeoppdrager, hvis hunden skal bli en dyktig førerhund. Men det har fungert for oss i dette tilfellet. Og ja, det var selvsagt hyggelig å få lov å ha han gjennom valpetiden også, sier Bjørndal, sier Bjørndal, som ellers arbeider i Statped, Statlig spesialpedagogisk tjeneste, som rådgiver i IKT for synshemmede.

LES OGSÅ: Her var det innbrudd i påsken

Fireukers samtreningskurs

Han forteller videre at alle synshemmede som ønsker førerhund, må gjennomføre et fireukers samtreningskurs med førerhunden. Hundene er rundt 1.5 år gamle, før de blir utplassert som førerhunder.

Se bildet større

Lars Bjørndal og president i Lions Grefsen, Torbjørn Togstad. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Lions Førerhundskole

Ramses er utdannet gjennom Lions Førerhundskole. Den ble startet i 1966 på Bekkestua. Skolen flyttet til St. Hanshaugen i 1973.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse