– Ingen lus på Disen

Anne Katrine Brekke Furholt (t.v.), Tobias Øyslebø Haukland, Leander Telle og Oda Victoria Halse fant ingen lus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

På Disen fikk elevene støvsugd hodebunnen for lus i høst. Men bare ett fattigslig egg ble funnet.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

DISEN: – Det viser at elever og foreldre tar lus på alvor, sier helsesøster Dagny Plesner Smørdal på Disen skole.

– Som hodemassasje

Skolen er med i et prosjekt for bekjempelse av hodelus i Osloskolen, i regi av Folkehelseinstituttet. Som en av til sammen tolv skoler, skal Disen-elevene frem til 2010 få støvsugd hodebunnene sine to ganger i året.

– Jeg syntes det hørtes rart ut da vi fikk brev med spørsmål om vi ville delta. Å bli støvsugd i hodet er jo ikke akkurat vanlig, sier Tobias Øyslebø Haukland i 6C.

– Jeg gruet meg litt først, men så var det bare deilig, nesten som hodemassasje, forteller klassekamerat Anne Katrine Brekke Furholt.

Litt vondt

– Det var litt vondt, og litt ikke vondt, resonnerer Leander Telle og Oda Victoria Hasle i 2A.

– Hver høst og vår sender skolen ut luseskjema og oppfordrer foreldrene til å sjekke barna sine for lus hjemme, sier helsesøster Dagny.

Hun er fornøyd med at de fleste av elevene nå blir sjekkes samtidig, på skolen, med kam og spesialstøvsuger fra Folkehelseinstituttet. Ved forrige fellessjekk ble det ikke funnet noen levende lus på Disen, bare ett luseegg, og det var kanskje til og med dødt.

Aldri hatt lus

De fire elevene kan ikke huske å ha hatt lus noen gang.

– Det må i alle fall være lenge siden, sier Tobias, mens Anne Katrine aldri har hatt det. De har derfor ikke vært plaget av lusekløe.

– Jeg blir sjekket for lus hver uke jeg, forteller Leander.

– Det er veldig fint! sier helsesøster Dagny.

– Alle foreldre burde sette av en dag i uka til lusesjekk. Jeg vet at de fleste har en stressende hverdag, men det tar ikke så lang tid, og så er det billigere enn lusemiddel dersom man blir smittet, sier hun. – Det er ikke flaut å få lus. Alle kan bli smittet, og det sprer seg lett på en skole, spesielt hos barn mellom 4 og 12 år.

Tobias, Anne Katrine, Leander og Oda Victoria gleder seg allerede til våren, for da skal hodebunnene på Disen støvsuges igjen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse