- Ingen universalmedisin

Arbeiderpartiet tviler på kommersiell sykehjemsdrift

SER INGEN FORDELER: Libe Rieber-Mohn kan ikke se at konkurranseutsetting av sykehjem har bidratt til å øke kvaliteten på omsorg.Foto: Vidar Bakken

Libe Rieber-Mohn (A) mener at bruker- og pårørendeundersøkelser indikerer at konkurranseutsetting av sykehjemsdrift ikke er noen suksess.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2013 kl 14:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Libe Rieber-Mohn er leder av Arbeiderpartiets bystyregruppe. Hun har sett dittOslos reportasje om den siste bruker og pårørendeundersøkelsen blant Oslos sykehjem. Her kommer de kommersielle driverne dårlig ut, spesielt i forhold til ideelle organisasjoner som driver sykehjem.

Les om bruker- og pårørendeundersøkelsen her

Feilmedisinering

- Det illustrerer at konkurranseutsetting ikke er noen universalmedisin. Det er vel heller snakk om feilmedisinering, sier Rieber-Mohn.

Hun har tidligere advart mot ytterligere konkurranseutsetting av sykehjem før kommunen har hatt en skikkelig evaluering av sykehjemmene som allerede er privatisert. Hun mener at det er heftet svakheter ved metodene knyttet til bruker- og pårørendeundersøkelser.

Ansatte og god omsorg

- Jeg mener fremdeles at god omsorg vanskelig kan kombineres med forretningsdrift. Det er på lønnskostnader det kan spares så det monner. Vi så hvordan det gikk med de Adecco-drevne sykehjemmene. De hadde ikke tjent penger om de hadde fulgt arbeidsmiljøloven og holdt seg til tariffavtaler. Det er en sammenheng mellom hvordan man behandler ansatte og god omsorg, sier Rieber-Mohn.

Tvilsomt argument

NHO Service mener å kunne påvise at kommunen har spart 179 millioner kroner på konkurranseutsetting av sykehjem i perioden 2000-2010 og at de er best på kvalitet.

- Det er lite som nå tyder på at den såkalte effektiviseringsgevinsten har hevet kvaliteten på disse sykehjemmene. Når de kommer så langt ned på listen i den siste bruker- og pårørendeundersøkelsen er det tvilsomt at argumentet om kvalitet holder mål. Med en slik innsparing er det noen som må betale for det, om det er brukerne eller de ansattes arbeidsvilkår. Adecco-skandalen er som sagt et godt eksempel på det, sier Rieber-Mohn.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse