ANNONSE
Annonse

Lei rene flater?

Inn med nipsen

VOKSENANGST: Denne samlingen lekefigurer i plast er ikke ment for barnerommet. Et stilleben bestående av barndommens lekefigurer og dyre pop art-objekter er spillgenerasjonens foretrukne nips - i stua. Kanskje som en protest mot det etablerte voksenlivet?

Nips er på vei inn i varmen igjen. Men med en helt annen vri enn på peishyllene til bestemor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2009 kl 14:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Si nips. Folk flest tenker på snirklete, blå- og hvitmalte porselensfigurer à la hyrdegutter med lam. Yndige piker med kyse og fruktkurv. Oppstilte rader av små dukker i plastbokser, ikledd nasjonale drakter. Støvete, kitschy og gammelmodig, lyder dommen.

Få ting har vært mer utskjelt enn nips under minimalismens hegemoni det siste tiåret. Mantraet har vært rene linjer, hvite flater, minst mulig dill, mest mulig funksjon. Men nå er vi gått lei.

— De siste årene har nips kommet igjen for fullt. Det kan helt klart tolkes som en motreaksjon.

Nå skal hjem helst være rotete og fulle av ting. Det skal se spennende ut, og se ut som man har levd lenge, forteller interiørstylist Christine Hærra i firmaet Drømmefabrikken.

Hun mener at nipsens fremste funksjon er å si noe om den som bor der.

— Man bruker nips til å vise og understreke noe ved personligheten sin, sier hun.

Uærbødig

Det er flere ting som skiller dagens nipsing fra besteforeldregenerasjonens. Nips à la 2009 er vanligvis oppstilt i grupper og mer tematisert. Gjerne på brett som rammer inn og skaper et roligere inntrykk.

Den spiller ofte på kontraster

— gjerne krystallvaser og sølvfat sammen med plastfigurer. Den kan blande det lekne med noe alvorlig

— som en militær tanks i uskyldsren hvit porselen.

Og den kan være uærbødig

— som et stilleben bestående utelukkende av plastfigurer. Gjerne billige barnelekefigurer kombinert med dyre pop art-figurer.

Mennesketyper

— Såkalte designertoys er et typisk eksempel på den nye nipsen. Den finnes ofte i hjemmene til folk som opptatt av dataspill og grafisk uttrykk. Ofte skater de og har et kreativt yrke, har Hærra observert.

— Kanskje er denne nipsen et uttrykk for en frykt for å bli for voksen? funderer hun.

I tillegg til de trendy og evigunge voksne, har man selvfølgelig de klassiske samlerne

— en mennesketype som alltid har nipset med sitt, uansett rådende interiørtrend.

Praktisk nips

En annen tendens er at funksjonsobjekter formes som nips, slik at de kan stå fremme til øyets nytelse også når de ikke er i bruk.

Tingene fra Alessi er typiske eksempler, med marsboer-sukkerbøsser, eggeglass formet som gullfisk og salt- og pepperbøsser med små "pepperkakemenn" på toppen.

Hos Christine Hærra

— selverklært "nipsedame"

— har nipsen alltid vært inne i varmen. Men den minner lite om oppstillingene hjemme på farmors peishylle og mahogniskap:

En hylle i den hvite bokreolen er viet discokuler i store og små størrelser. På et bord står fargerike sigaresker stablet uvørent med en liten, knallgul plastkanin på topp.

Og også hun har en anselig samling plastlekefigurer oppstilt på stasplass i stua. Så hva er det ved personligheten vil hun røpe med dette?

— Ja, hva tror du, gliser interiørstylisten.

Etter en liten tenkepause:

— Lekenhet. Figurene avslører også liten evne til begrensning, men det vil jeg selvfølgelig aldri innrømme!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse