Internasjonalt på Ullevål-kjøkkenet

Tre nasjonaliteter: Ali Ghazanfar er pakistansk, Pa Jain Ndure kommer fra Gambia, mens Pa Xiong er politisk flyktning fra Laos.
Foto: Kristine Aakvaag Harnes

På sentralkjøkkenet på Ullevål sykehus jobber det mennesker fra 26 forskjellige land fra alle verdens hjørner. – Vi lærer mye av hverandres skikker og kulturer. Det er ting man ikke forstår før man står midt oppi det, sier personalsjef Astrid Ridderholt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2005 kl 12:01

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Ullevål: – Jeg kom til Norge i 1993 og har jobbet her siden 1996. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli her så lenge. For to år siden fikk jeg buss-sertifikat, men jeg har ingen planer om å slutte her. Jeg trives så godt, smiler Ali Ghazanfar fra Pakistan.

-– Vi er syv pakistanere her. I pausene snakker vi selvfølgelig vårt eget språk, men mens vi jobber, passer vi alltid på å snakke norsk.

Fra hele verden

Ghazanfar har kolleger fra Polen, Marokko, India, Vietnam og Somalia, for å nevne noen få. I kjelleren henger det er stort kart, der alle de ansatte har plassert en knappnål på hjemlandet sitt.

– Den største fordelen ved å jobbe på et så flerkulturelt arbeidssted er at man lærer så utrolig mye. Før visste jeg for eksempel ikke hva hovedstaden i Gambia er, forteller han.

Seksjonsleder Pa Jain Ndure fra Gambia er enig.

– Her kommer vi fra alle verdens hjørner, og det gjør arbeidsplassen til et veldig spennende sted. Men vi er veldig strenge på at dette er en norsk arbeidsplass og at vi derfor skal snakke norsk på jobb. Av den grunn prøver vi å ikke ansette for mange fra samme land. På den måten unngår vi klikker.

Hver vår samles hele gjengen og lager mat fra sine hjemland.

– Det synes spesielt de norske ansatte er veldig morsomt, forteller Ndure.

Ndure er lederen til Pa Xiong som er politisk flyktning fra Laos. Xiong har hatt praksisplass på kjøkkenet i et par måneder og skryter av både jobben og kollegene.

– Det er veldig godt miljø her. I pausene spiller vi kort og snakker og spiser sammen, sier han fornøyd.

– Utfordrende og givende

Personalleder på kjøkkenet, Astrid Ridderholt, forteller at sykehusets øverste ledelse har satset stort på å rekruttere folk fra hele verden.

– Det er til tider utfordrende. De ansatte må sette seg inn i norsk arbeidsmåte og hva som forventes av dem. Til gjengjeld er det svært givende. Vi har mye å lære av hverandres skikker og kulturer, mener hun.

Riddervold forteller at hun prøver å ta hensyn til alles religioner og skikker. Under ramadan-måneden for eksempel passer personalsjefen på å legge forholdene til rette for muslimene. Men hun innrømmer at det hender hun får noen aha-opplevelser.

– Man blir veldig bevisst på kroppsspråket av å jobbe her. Noen nasjonaliteter forventer at man har mye kroppskontakt og synes vi er kalde og reserverte. Noen kulturer forventer at man spør mye om familien og privatlivet, noe vi nordmenn kanskje ikke er så vant til i jobbsammenheng, forklarer hun.

Ridderholt synes det er synd at det finnes arbeidsgivere som er skeptiske til fremmedarbeidere.

– Man er nødt til å bli kjent med personen og ikke bry seg hudfarge. Det er trist at mange ikke får sjansen til å prøve, synes hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse