Italiensk skyts til karamellpudding

ANBEFALT: Grappa Monovitigno Cuvée 2006, Nonino Dist, Italia

Her må vi ha noe hett, enten på den ene eller andre måten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.08.2008 kl 07:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

STERK: Til Tom-Victors karamellpudding velger jeg grappa.

Tom-Victors karamellpudding smaker i grunnen ganske friskt, men her er det også egg, sukker og fett nok til å sende en hest i vinterdvale.

Da kan vi gå for et tilsvarende kraftigere drikkeskyts. Mange sverger til noe rikt, fyldig, konsentrert og friskt – som trockenbeerenauslese eller sauternes – til denne typen desserter, selv om sistnevnte ofte mangler tilstrekkelig friskhet.

Og skulle puddingen være av den litt søtere, fetere og mer kremete utgaven, er det sikrest å gi den et hetere kompaniskap!

Hetviner som portvin og madeira er klassisk til de fleste varianter av karamellpudding. Visse typer av sherry, marsala og forsterkede muscater kan også fungere utmerket.

Den høyere alkoholen vil takle store mengder sukker og fett, og ganeklebende eggeplommer blir effektivt renset vekk. Madeiraene vil trolig gi størst tilfredsstillelse for folk som er særlig opptatt av friskhet.

En ting mange glemmer, er hvordan man effektivt kan bruke varm drikke for å rense opp slike mektige desserter. Både kaffe og te er utmerkede i så måte. Etter et måltid er det også mange som ønsker er liten digestiv, og her har vi en fantastisk mulighet for å ta kaffe avec i samme servering om desserten.

I tillegg finner jeg her et påskudd til å introdusere destillater som mange ikke pleier å drikke, enn si tror de kan like.

Jeg var i utgangspunktet på leting etter en Eau du Vie de Framboise – bringebærbrennevin – men disse vokser ikke akkurat på trær her til lands.

Da var veien kort til en fruktig, aromatisk og delikat grappa, som jeg gjentatte ganger har servert med hell til fete desserter som dette: 46286 Grappa Monovitigno Cuvée 2006, Nonino Dist, Italia. Kr 384,- (Hovedsortiment)

Min erfaring er at selv de største tvilerne og motstanderne av denne nydelige drikken, kan la seg omvende – i den grad at de faktisk vil nyte sitt glass.

Destillatet bruker mye kraft på å rense opp, da poleres kantene ned, frukten kommer fram og det hele oppleves som oppkvikkende og harmonisk.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse