Ja til sex-lek i barnehagen

I Dagbladet i dag tar pedadog og daglig leder i Bjerkealleen barnehage på Grefsen, Pia Friis, til orde for mer seksualitet i barnehagen. .

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.10.2007 kl 11:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen: Diskusjonen kommer på bakgrunn av siste utgave av bladet til Private Barnehagers Landsforbud, PBL-nytt, som behandler temaet seksualitet i barnehagen- Mange tenker at seksualitet ikke er en del av barns liv. Men det er det. Derfor bør ikke barns seksuelle leker stoppes, selv om de foregår i barnehagen, sier førskolelærer og barnepedagog Pia Friis til Dagbladet. Hun forteller at barna får lov til å gå nakne rundt inne på Bjerkealleen barnehage om de har lyst til det.

- Barna kan få se på hverandre og utforske hverandres kropper. De kan leke doktorleker, mor og far-leker, rumpeleker, puleleker, de kan danse nakne og onanere. Dette skal ikke stoppes. Men seksualiteten deres skal også sosialiseres, slik at det skal ikke være lov å for eksempel ta seg på tissen når man sitter og spiser, sier Friis til Dagbladet.

Hun mener at grensa for den seksuelle leken går ved at man "ikke må stikke ting opp i hverandre".

- Det eneste som er helt sikkert, er at barn før eller siden vil leke seksuelle leker og undersøke hverandre i barnehagen. Men når personalet blir usikre, smitter det over på barna, og det kan slå negativt ut. Man glemmer at barn har lystfølelse, og at de til og med kan få orgasme, sier barnepedagogen.

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt er enig med Friis.

- Barn må lære om seksualitet, ellers kan det gå galt. Jeg kan ikke skjønne hvorfor folk reagerer negativt på Bjerkealleens holdning til dette, sier Langfeldt til Dagbladet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse