Ja vi elsker vin

Vi drikker mer og mer vin og mange Oslobeboere kjøper den fra Vinmonopolet på Løkka. FOTO: Hege Bjørnsdatter Braaten

Ferske tall fra statistisk sentralbyrå viser at vi nordmenn stadig drikker mer vin, og julen er intet unntak.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: I 3. kvartal i år ble det registret omsatt 17,3 millioner liter vin, en økning på 531.000 liter, eller 3,1 prosent, fra 3. kvartal i fjor.

Økt interesse

Samtidig synker den samlede omsetningen målt i ren alkohol til 40.000 liter mindre de tre første kvartalene i 2009 enn i samme periode i 2008.

Vinmonopolet har også merket seg denne økningen, og kommunikasjonssjef Halvor Bing Lorentzen mener at media har mye av skylden for denne økningen.

– Interessen for mat og vin har økt enormt de siste ti årene, og det finnes vel snart ikke et medie som ikke har en egen vinspalte, sier han.

Vi reiser også mer enn før, som bidrar til økende impulser fra andre land.

Klassiske

– Vi kjøper i tillegg dyrere vin enn før, nordmenn har langt på vei sprengt hundre kroners grensen vi hadde tidligere. Vet ikke om sofistikert er det riktige ordet å bruke, men det er helt klart at vi er mer bevisste i våre valg, sier Lorentzen.

Tall viser også at vi er mer klassisk rettet en hva man skulle tro. Det er italienske viner som det selges mest av i Norge, i motsetning til våre svenske naboer hvor det er vin fra Sør-Afrika som står høyest.

Drikk med måte

Prosjektleder i Actis Oslo/Akershus, Frøydis Johannessen er klar over den store økningen i vinsalget, og sier økningen til dels skyldes at kvinner drikker mer og foretrekker å drikke vin.

– Kvinner i dag drikker mye mer enn sine mødre. Faktisk har kvinner doblet sitt alkoholforbruk de siste ti årene og begynner å ta igjen mennene. Mediene hausser opp forskning som antyder at litt vin er sundt, men det gjelder ikke vin i de mengdene som blir drukket i Norge i dag.

Frøydis sier også at et andelen pappvin som konsumeres, bygger oppunder problemet.

– Det er mye vanskeligere å holde styr på hvor mye man drikker, så vårt ønske er at det kan komme et målesystem som gir hver enkelt litt mer oversikt, sier hun.

– Vi oppfordrer alle til å huske på samvær med barn bør være en alkoholfri sone, også nå i julen, sier avslutter hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse