ANNONSE
Annonse

Ble møtt av nedtråkkede skiløyper:

– Jeg ble faktisk ganske lei meg!

Nyoppkjørte skitraseer, med gående og firbente på tur. Vi har valgt å sladde personene på bildet. Foto: LESERBILDE

Forteller kvinnen som først gledet seg stort over nyoppkjørte skitraseer, for å så komme over dette i stedet. – Marka er stor nok til alle, men vi må vise gjensidig hensyn, oppfordrer seksjonssjef i Bymiljøetaten, avdeling Nordmarka, Knut Johansson.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2018 kl 15:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BREKKE: – Jeg syns det er veldig trist at noen har så lite respekt for den jobben som legges ned for å lage gode skispor. Det er også ganske respektløst overfor skiløpere. Jeg ble faktisk ganske lei meg da jeg så dette, forteller kvinnen som la ut på skitur i Nordre Aker fredag. Hun ønsker ikke navnet sitt i avisen.

– Hva tenker egentlig de som går på bena i skiløypene med så mange hunder? Noen i bånd og noen løse, selvom det er båndtvang. Det går jo an å gå på tur for eksempel rundt Sognsvann med hundene. Da går en ikke i skiløypene, løypa ble jo helt ødelagt av dette! sier hun.

Hunder og gående gjør noe med skitraseen... Foto: LESERBILDE

Mål og retningslinjer

Det er Bymiljøetaten som kjører løyper og forvalter den delen av marka som er eid av Oslo kommune. Og der er de helt klare på hva som gjelder i deres skoger.

Det er «Mål og retningslinjer for forvaltning og drift av Oslo kommunes skoger», vedtatt av Oslo bystyre 22. juni 2005, som gjelder.

Retningslinjene sier at «Det er ikke tillatt å gå i skiløyper med et spor eller å tråkke i sporene i skiløyper med to spor», og at korrekt tolkning er at det er lov å gå i de preparerte løypene i Oslo kommunes skoger, så lenge man ikke tråkker ned sporene, og lov å gå mellom sporene i maskinkjørte skitraseer.

LES MER OM DET HER: ]Jo, det er lov å gå i skiløypene

– Unektelig provoserende

Seksjonssjef i Bymiljøetaten avdeling Nordmarka, Knut Johansson, uttaler til Nordre Aker Budstikke:

– Selv om Bymiljøetaten ikke har noen strategi for å ekskludere gående og hunder i skiløypene, er jo dette unektelig provoserende for alle som gleder seg over flotte løyper. Men i den grad det er en debatt om denne problemstillingen, vil dette kunne stimulere til krav om innføring av restriksjoner, og det taper alle på, sier Johansson.

– Så her er det åpenbart behov for større grad av forståelse fra hundelufter om hva de faktisk gjør og hva de påfører andre som med forsiktighet og hensyn ferdes til fots langs løypa. I dette tilfellet er det ekstra ille, siden løypa er helt nykjørt og myk på ny snø rett før helgen starter.

Dette var starten på skituren, for kvinnen som ble ganske lei seg, da hun møtte på fotfolket med hunder i løypa, etter kort tid på tur. Foto: LESERBILDE

Truger og turtips

Johansson peker også på at det ut fra bildet - som Johansson har sett originalen på - ser ut til å være fysisk spreke mennesker.

– Med nysjerrige og glade hunder på tur. Tips til dette turglade «teamet» er å anskaffe truger, og gå opp sine «egne» veier i marka. To personer etter hverandre på truger, og vipps har man den fineste turvei rundt omkring og hvorsomhelst i skogen til neste gang, oppfordrer seksjonssjefen.

Alternativet er å anbefale bruk av de veiene som er brøytet:

– Som veier og turveier i byggesonen, Sognsvann rundt, langs Gaustadjordene, Hammern – Ullevålseter, og videre enten til Skjennungstua eller Slagtern og Blankvannsbråten, Skar – Øyungen på østsiden av elva, for å nevne noen tips, sier Johansson.

Marka er stor nok til alle, men vi må vise gjensidig hensyn så unngår vi konflikter og regler som i de fleste tilfeller rammer hardest de som de egentlig ikke var ment for.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse