- Jeg føler meg innmari utrygg, så jeg sykler som en kjerring

Syklister mener det haster å løse trafikkutfordringene i Oslo.

UTÅLMODIG: leder i Syklistenes Landsforening, Torstein Bremset, etterlyser handlekraft hos politikerne. Foto: Arkivfoto

Samferdselsbyråd Ola Elvestuen håper sykkelbyen Oslo vil ha den samme utviklingen som kollektivtrafikken har hatt det siste tiåret, men syklistene er utålmodige.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2013 kl 13:54

OSLO:   - Det er få andre samfunnsområder der det er så stor avstand mellom det som blir sagt og det som blir gjort, sier Torstein Bremset, leder i Syklistenes Landsforening Oslo-avdeling.

Han er ikke fornøyd med politikernes innsats når det gjelder tilrettelegging for syklister, og etterlyser handlekraft og gjennomføringsevne.

- Det største problemet er at byen fortsatt mangler et sammenhengende sykkelveinett, Selv om dette med et sammenhengende nett har vært hovedpoenget i alle sykkelplaner som har vært laget siden 1977.

Det andre store problemet er manglende tilrettelegging av kryss, mener Bremset.

- Det er nettopp i kryss at det er viktigst med god tilrettelegging, men sykkelfeltene forsvinner når de nærmer seg kryss. 

LES OGSÅ: «Hvordan våger du å sykle i Oslo-trafikken?»

Mangler sykkeldirektør

Bremset mener det har tatt alt for lang tid å ansette en ny sykkeldirektør. Stillingen er nå utlyst, nesten et år etter at den ble ledig. 

- Opprettelsen av et sykkelprosjekt, med en egen sykkeldirektør organisert utenfor Bymiljøetaten og direkte underlagt byrådet, har vært det mest vellykkede sykkelgrepet Oslo har tatt til nå. Utbyggingstakten ble tre-firedoblet i forhold til før. Derfor er det så synd at stillingen som direktør har blitt stående ubesatt et helt år, sier han. 

SYKLER DU I OSLO? FORTELL HVORDAN DU OPPLEVER OSLO-TRAFIKKEN HER!

Han peker likevel på visse forbedringer i sykkel-Oslo denne våren. Blant annet har kommunen vært tidlig ute med vårrengjøringen, noe han mener for mange kan forlenge sykkelsesongen med et par måneder .

- Det er heldigvis flere ting som har blitt bedre. Vårrengjøringen har vært bedre i år enn tidligere år. Kommunen kom i gang med å grovfeie sykkeltraseen så snart snøen gikk og sykkelfeltene var stort sett feid før 1. mai.

Bremset forteller også at Oslo-syklister kan glede seg over 7-8 kilometer mer med sykkelvei enn tidligere, blant annet i Haugerudområdet og langs Ring 2, fra Vogtsgate til Fjellgata.

LES OGSÅ: Nå kommer det sykkelfelt på Nordstrand

Vil ha flere syklister

Miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen forteller at sykkelprosjektet har gått sin gang uten sykkeldirektøren. Ifølge ham har ikke den ubesatte direktørstillingen vært avgjørende.  

- Det har ikke vært avgjørende for sykkelprosjektet, men det skal bli fint å få en ny direktør, sier han.

Byråden forteller at I tillegg til videre utbygging av hovedsykkelveinettet, jobbes det nå med en ny, bredere sykkelstrategi som skal ut på anbud og tas i bruk fra 2015.

- Poenget med den er at den må ha et bredere fokus enn hovedsykkelveinettet. For det dette handler om er hvilke løsninger vi trenger for å få en bredere del av befolkningen til å sykle og føle seg trygge.

Samferdselsbyråden mener mye av problemet med sykling i Oslo er nettopp det at mange føler seg utrygge, og særlig i forbindelse med kryss. Derfor jobbes det også med tiltak som skal sikre tryggheten til alle trafikkanter.

Flere bysykler i år

Det skal i løpet av 2013 settes opp enten røde sykkelbokser eller tilbaketrukkede stopplinjer ved 13 veikryss for at syklistene skal kommme først ut i kryssene. Politiet er i gang med å ta syklister som sykler på rødt, og kommunen gjør i samarbeid med dem en større innsats i å ta biler som er parkert i sykkelfeltene.

Også bysykkelordningen utvides med 2-300 sykler i 2013.

- Akkurat som vi de siste ti årene har gått fra å være en by med et veldig nedslitt kollektivsystem til å ha fått et veldig godt system, er det et mål at Oslo i løpet av de neste årene skal være og oppleves som en god sykkelby, sier byråden.

- Det er det ingen enkelttiltak som gjør, men summen av det som gjøres skal gi den effekten.

LES OGSÅ: - Beste sykkelnyheten på lenge

Føler seg utrygge

En av de som ikke føler seg trygg på sykkel i Oslo, er May Barsok.

Hun bor på Alexander Kjellands plass og sykler derfra, ned Uelandsgate og til sentrum. Også sykkelveien i Uelandsgate synes hun det er skummelt å bruke, fordi den ikke er tydelig nok, og etterlyser derfor bedre merking.

- Det er vanskelig å sykle i Oslo, for du blir stående mellom bilister og fotgjengere, forteller hun.

- Jeg pleier å sykle på fortauet, men de som går skal jo ikke vike for meg på sykkel. I fotgjengerfeltene går jeg av sykkelen fordi bilistene ikke egentlig trenger å stoppe for meg som er syklist.

- Jeg føler meg innmari utrygg, så jeg sykler som en kjerring. Det er helt utrolig at man kan bo i Oslo og ikke ha ordentlige sykkelveier, mener Barsok.

Også Trond Halbo fra Grünerløkka mener tilretteleggingen for syklister i Oslo er dårlig. Selv sykler han mest i østre del av sentrum.

- Det er mye hullete veier, man blir klemt mellom de forskjellige trafikkantene og det er generelt utrolig dårlig, sier Halbo, som forteller om da han selv var med i en nestenulykke på sykkelen.

- Jeg ble klemt mellom en trikk og en bil. Det var veldig lite hyggelig.

Siri Helle sykler mellom Oslo sentrum og Nedre Bekkelaget og det gjør hun uansett vær og vind, med regnjakka i bagasjen. Selv om hun synes det er fint å sykle i Oslo, er heller ikke hun fornøyd med tilretteleggingen i byen, og nevner Dronningensgate som en dårlig sykkeltrasé.

- Det er dårlig tilrettelagt og dårlig med kanter, sier hun.

LES OGSÅ: Bilist meide ned syklist i Sæter-krysset

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon