ANNONSE
Annonse

– Jeg håper de kommer tilbake

Fem på rad, med kyndig veiledning og opplæring fra Grefsentunet barnehage. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

En særdeles hyggelig formiddag med den yngste og eldste generasjonen. Og ja, de yngste kommer tilbake.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2017 kl 13:26

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN: For dette er et nytt prosjekt for både Grefsentunet barnehage og beboere ved Grefsenhjemmet, og som fortsetter. Hver 14. dag skal nemlig tre, fire og femåringene ta seg enn tur innom sykehjemmet lenger opp i Grefsenveien.

Gjensidig glede og Livsglede

– Det blir barn og voksne fra samme avdelinger, så de kan bli riktig så godt kjent. De skal blant annet spise sammen, synge og spille sammen. Dette tror vi vil bli til gjensidig glede for hverandre, sier seksjonsleder for barnehageavdelingen i Nordre Aker, Hege Cecilie Eikseth.

SE VIDEO FRA BESØKET:

Hun legger til:

– Dette er også et samarbeid mellom barnehagene i regi av Livsglede for eldre og pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by- og bydel. Foreløpig er Grefsentunet og Tåsen barnehage med i prosjektet.

LES OGSÅ: Vi har en ponni i heisen - på sykehjemmet!

Frem med spill og tegnebøker. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Gult er kult

Ikke bare kommer barna på besøk, for å synge, spille, eller kanskje også tegne med de eldste. Men de har også på seg superfine påskegule T-shirts, med "Glederspreder" trykket på. Og det er de - de små fra Grefsentunet Barnehage litt lenger ned i Grefsenveien.

Før vi går inn til de eldste, så forteller barna litt om hva de tenker om besøket ved Grefsenhjemmet. De gleder seg. Men kjenner de noen gamle folk?

Ja, det gjør de. Særlig besteforeldre kjenner de. Mens en mener han aldri har møtt noen gamle folk! Mens en annen forteller at ja, han til og med har møtt noen gamle folk på butikken, ikke så langt unna barnehagen faktisk.

Lese bøker - til venstre leder i Grefsentunet Barnehage, Carolina Lindgren. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Veldig hyggelig!

– Dette er et veldig hyggelig besøk, og så fine og fargesprakende T-skjorter, sier Åse på vei inn i fellesrommet.

– Et veldig koselig innslag da, legger hun til.

Så blir det allsang - for sangene kan jo de gamle også. Mange smil og mye hygge. Ikke noe å lure på om de eldste synes det er stas med besøk. Og de yngste ser ut til å kose seg de også.

Frem med spill, fem på rad, frem med boka - lese eventyr.

Når denne gledesspredepatruljen inntar Grefsenhjemmet, så er det vanskelig å ikke bli glad. Foto: BYDEL NORDRE AKER

Kommer de igjen?

– Dette er et veldig fint besøk. Jeg håper virkelig at de kommer igjen, sier Berit, ved siden av Gyro, som nå er i full gang med fem på rad, under opplæring av en av gutta fra barnehagen.

Kommer dere igjen eller?

– Okay!

Veldig kjapt og klart svar fra lille Liv fra Grefsentunet Barnehage.

Prosjektleder for Alders- og demensvennlig by og bydel, Heidi K. Nordal beskriver dette som en begeistrende måte å jobbe på.

Frivillighet og engasjement

– Livsglede for eldre - LFE - jobber for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag. Det er en stiftelse som skal utløse frivillighet og engasjement, og de har mye fokus på at nærmiljøet skal trekkes inn i eldreomsorgen, forteller hun, og legger til at det satses mye på møter mellom generasjoner og at det vil fremme folkehelsen.

Stiftelsen sertifiserer også sykehjem over hele landet som livsgledesykehjem, etter visse kriterier. Blant annet at kommunene må systematisere dagen rundt den enkeltes livshistorie. 

Barn og unge bidrar

– Barn og unge kan tilføre mye i eldreomsorgen bare ved å "flytte" aktivitetene sine til sykehjem, seniorhus, eldresenter, dagsenter med mer. Og det koster lite for barnehagene og skolene, forteller Nordal videre.

Livsglede har opplegget klart, det må bare inngås avtaler med hverandre.

Samarbeid på tvers

– Vi ønsker å utfordre det tverrsektorielle samarbeidet, dette tiltaket gir oss en mulighet for det. Et av de sentrale prinsippene i Alders- og demensvennlig bydel er jo også samskaping på tvers av generasjoner, forteller Nordal.

Her kan du lese mer om Livsglede for eldre og barnehager.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse