ANNONSE
Annonse

– Jeg har ikke noe imot å bli 50, men 70 gruer jeg meg til

Denne gjengen tenkte kanskje ikke akkurat på hvordan de vil ha det som gamle i sola torsdag midt på dagen, før de ble stoppet av reportasje- og eldrebyråden Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen meldte seg som reporter: Hva tenker vi egentlig om det å bli gammel - hvordan vil vi ha det som seniorer?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2017 kl 13:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO/NYDALEN: Med pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by og bydel i bunn, der Nordre Aker er pilotbydel, og Sagene er følgebydel, er det satt opp store plakater på kollektiv-holdeplasser rundt omkring.

– Vi har allerede fått mange positive tilbakemeldinger på plakatene, forteller Heidi K. Nordal, prosjektleder for Alders- og demensvennlig by og bydel.

Kampanjen varer hele uka.

Les mer om pilotprosjektet her.

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og prosjektleder for Alders- og demensvennlig by og bydel, Heidi K. Nordal til venstre, hvor Nordre Aker er pilot og med Bydel Sagene som følgebydel. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Plakaten illustrerer aktive eldre. For selv om de fleste av de lokalavisa og byråden møtte på bussholdeplassen Badebakken i Maridalsveien onsdag forbinder det å bli gammel, eller eldre, med å bo på institusjon og sykehjem, så vet vi jo egentlig at det er så mye mer enn det. Ikke alle eldre havner på sykehjem.

Og nettopp det skal de nye plakatene utfordre oss på - manges forhåndsoppfatning av nettopp hvordan det er å bli gammel.

LES OGSÅ: Tryggere eldreomsorg i denne sekken

Hvor blir det av gla'historiene?

– Media har også en viktig rolle her. Det er ofte de triste historiene om eldre på sykehjem som når ut til folket. Ikke rart noen gruer seg til å bli gamle. På tide å også fortelle om gla'historiene, om eldre som er i aktivitet, trener, er sosiale, reiser og kanskje også bidrar som frivillig eller gjør noe for andre i en eller annen organisasjon, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de eldre har det?

Hun fortsetter:

– Gjerne bidra med sin kunnskap og erfaring til andre. De eldre må også ses på som en ressurs. Som folk med røtter fra andre land har sagt til meg: Her stuer dere de gamle bort i et hjørne - hvorfor det? forteller eldrebyråden, før hun kaster seg ut i reporterrollen.

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kollektiv

– Hva tenker du om å bli gammel?

– Jeg tenker at det er trist å bli gammel og havne på sykehjem. Jeg håper jeg slipper det, og i stedet får bo i et kollektiv med andre gamle venner, rekker Kristin å fortelle, før hun haster videre i solskinnet.

Atrid, Tina og Hanne er tre av en stor gjeng på trilletur i sola. Lite tenker vel de på alderdommen, før byråden huker tak i de unge mødrene.

– Nei, jeg tenker jo at nå bare går nedover, sier en av dem, og det blir latter.

LES OGSÅ: Pål fra Grefsen fortalte om kampen for morens verdighet på sykehjem. Ble invitert til eldrebyrådens kontor

70 er ikke gammelt

– Jeg har ikke noe i mot å bli 50, men 70 gruer jeg meg litt til. Men jeg håper jo virkelig at jeg er i jobb når jeg blir 70 også. Hvorfor ikke hvis jeg er sprek og oppegående og trives i jobben? Egentlig er jo ikke 70 så gammelt, fortsetter hun.

– I USA har jeg sett at det flytter barnehager inn i sykehjem og hvor eldre bor, det er positivt, sier en annen av dem.

LES OGSÅ: Møt en teatertrupp helt utenom det vanlige! Gammel moro og livsglede med klovnenese

Bo sammen i små samfunn?

Hanne viser til New Zeland på spørsmål fra byråden om hvordan hun tenker seg alderdommen.

– Der samles det eldre i egne små samfunn. Som bor i egne leiligheter i trygge omgivelsesr.

Jentene er også opptatt av at de som må bo på sykehjem, får bo der de ønsker, og i hvert fall ikke skal bli flyttet rundt etter plass. I tillegg er det et poeng at eldre som bor på sykehjem og andre institusjoner kan spise middag på ettermiddagen, og ikke klokken 13.00!

LES OGSÅ: Elsa kom i 90-årskrisen: – Det var ingen å ringe til lenger

Dytt bak

Eva og Wenche har tatt turen fra Furuset, egentlig for å spasere langs elva, men det ble litt glatt.

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er viktig at eldre som er inaktive får et dytt bak. Så de engasjerer seg sosialt, er damene enige om.

Wenche er eldst.

– Jeg er med i en pensjonistforening, og føler at jeg er aktiv nok, og jeg har det bra jeg, sier hun.

Flere leiligheter

Erik venter også på bussen, og da dukker selvfølgelig byråden opp. Han er ikke så veldig gammel, men pensjonist.

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg er nok en veldig aktiv pensjonist. Blant annet er jeg engasjert i idrettslag og seniorakademiet, forteller han.

Erik bor i Nordre Aker.

– Det jeg kunne ønske meg var flere leiligheter i området som er passende for eldre som ønsker å flytte i noe mindre. Det mangler, synes han.

Corvette, vekter og hjernetrim

Heller ikke Tore og Sunny (!) slipper unna byrådsreporteren.

– Hvordan vil dere ha det når dere blir gamle?

Sunny svarer umiddelbart.

– Når jeg blir 80 så ser jeg for meg at jeg kjører rundt i en fet Corvette og hører på countrymusikk! Og så håper jeg at ikke alt mulig blir digitalt, det er slitsomt!

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Tore derimot, og som er litt eldre utgave, har litt andre ønsker.

– Jeg håper jeg kan fortsette å trene. Jeg trener litt med vekter blant annet, det tror jeg er så viktig at eldre gjør. Muskelmassen svinner med åra. Men altså, jeg føler meg som 35 inni meg, kan Tore fortelle byråden.

Han fortsetter:

– Man må jo aktivisere seg når man blir eldre, og tørre å prøve noe nytt. Jeg tok for eksempel et italienskkurs for en stund siden. Også for å trene hjernen, og å trene på å huske!

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse