- Jeg jogger hjem til middag!

Ikke alle folkehøyskoleelever bor langt hjemmefra.

 

- Onsdager er det «meatfree-day», så da jogger jeg hjem og spiser middag der i stedet, forteller Rønningen-elev Martin Smebye (19), fra Kringsjå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.03.2013 kl 09:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SKITUR: Siv tar gjerne en skitur hjemom, her med Martin Smeby. FOTO: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

OSLO: Mange Oslo-elever på Rønningen Folkehøyskole. FOTO: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

NÆRE: Ikke langt hjemmefra, her Oslo-elever: fra v.: Michael Angelo (Risløkka), Jonas Karlosson (Vålerenga), Silje Olsen (Stovner), Helena Skagen (Kaldbakken), Siv Kristiansdotter Bøyum (Rødtvedt), Martin Smeby (Kringsjå) og Erika Bjercke (Hasle). FOTO: Kristin Tufte Haga

OSLO/KJELSÅS: Rønningen Folkehøgskole ligger flott til på Kjelsås, i bydel Nordre Aker, og har elever fra hele landet, og også fra andre land. Men også mange elever fra nabobydeler i Groruddalen, men også til og med fra egen bydel.

Mellomdistanse-friidrettsutøver Martin Smebye (19) fra Kringsjå, går toppidrettslinja ved Rønningen, og selvsagt bor han - i likhet med de andre elevene - også på skolen.

Men da kun noen få kilometer hjemmefra.

- Etter videregående ønsket jeg å gå videre med idretten i skolesammenheng, i eller nær en storby. Samtidig tenkte jeg at det var greit å bo hjemmefra ett års tid, og se hvordan det var. Jeg vurderte også lignende tilbud i Bergen og Trondheim, men heldigvis kom jeg inn her på Rønningen. Her trives jeg veldig godt. Ikke minst er det utrolig sosialt å gå på folkehøyskole. Er man ikke sosialt anlagt, så blir man det i hvert fall her. I tillegg er jeg veldig fornøyd med opplegget på toppidrettslinja, hvor jeg går, forteller Martin.

LES OGSÅ: FOLKEHØYSKOLE-ELEVER MED ISBADING PÅ TIMEPLANEN

«Meatfree Wednesday»

Men helt fornøyd er han kanskje ikke, for Martin er ikke noe typisk «veggis-fyr».

- He he, nei det er jeg ikke! En gang i uka er det «Meatfree Wednesday» her. Den dagen jogger jeg heller hjem en tur og spiser middag der i stedet, forteller Martin, og legger til at siden han går på folkehøyskole så nærme hjem og idrettsmiljøet i IK Tjalve IL og Koll IL , så kan han fortsatt trene med Tjalve, og i tillegg fortsette jobben som friidrettstrener for Kollbarna.

Siv Kristiansdotter Bøyum (21) fra Rødtvedt går på danselinjen ved Rønningen, og også hun trives godt på folkehøyskole i hovedstaden.

Og ikke er det særlig langt til Rødtvedt heller, spesielt ikke gjennom skogen.

-- Jeg tar meg en skitur hjemom innemellom, går fra Linderudkollen og til Ammerud. Jeg er jo glad i Oslo fra før av, og ønsket egentlig ikke å bo noen andre steder. Og da jeg fant ut om danselinjen her, så bestemte jeg meg for å søke, forteller Siv.

LES OGSÅ: PETTER STORDALEN KJØPTE KUNNSKAPSMINISTERENS MALERI

Mange fra Oslo

Og Martin og Siv er slett ikke alene om å ønske å gå på folkehøyskole nærme hjemmet. I år er hele 13 unge fra Oslo elever ved skolen. Søknadsmassen for neste skoleår viser også mange unge søkere fra Oslo, så gjenstår å se hvor mange av disse som blir tatt opp ved skolen.

Også mange andre utenfor Oslo, vil inn på Rønningen Folkehøyskole fra og med høsten 2013.

- Skolen er snart full. Mer enn 400 søkere har så langt søkt om 160 elevplasser. Mange linjer er også allerede fulle. Her er elever fra hele landet , fra alle landets fylker, og også søkere fra andre land. Skolen samler også elever fra flere sosiøkonomiske lag - mange «flinkiser» med gode karakterer og det er drop outs som ikke vet hva de vil ennå, forteller rektor Sven Harsten.

- Skolen er en 24/7-skole med aktiviteter døgnet, og hvor det skapes tette sosiale relasjoner, og hvor man ikke lett kan velge bare likesinnede. Det gjør at «miksen» på folkehøyskolene blir så spesiell, sier Harsten.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse