Dro på juleferie for å hjelpe flyktninger: – Jeg kan møte familien min ellers i året

De har kommet sjøveien, som flyktninger til Lesvos. FOTO: PRIVAT

Mens noen er bekymret for om svoren blir perfekt på ribba julaften, tar alenemor Siri-Therese (34) fra Grefsen og andre frivillige juleferien på Lesvos i Hellas, og hjelper flyktninger fra Syria.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2015 kl 20:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Bildeserie

Lesvos - Hellas - flyktninger

 Foto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Se bildet større

Flere båter med flyktninger ankommer Lesvos hver dag. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

Siri-Therese Flamme Larsen fra Grefsen forteller om sterke inntrykk fra Lesvos i Hellas. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

Siri-Therese Flamme Larsen fra Grefsen jobber som frivillig for å hjelpe flyktninger som kommer til Hellas fra Syria. FOTO: PRIVAT

Faktaboks - Dråpen i havet

Dråpen i havet

  • Sør-Europa flommer over av mennesker i nød. Mennesker som deg og meg, men forskjellen er at disse har forlatt sine hus, sine kjære, sine skoler og jobber med ett eneste mål: Å overleve! De har vært villige til å sette livet på spill for å komme unna bomber og ruiner. Mange har måttet gi tapt og kom aldri frem.
  • De som nådde kysten har ingenting med seg. Jo forresten, de har med seg et håp om et liv.
  • Det er barn, eldre, ungdom, foreldre og små babyer som trenger absolutt alt mens de venter på at et land i Europa skal kunne ta de i mot. Ingen land i Europa, eller verden for øvrig, er forberedt og klare til å ta i mot så mange, men noen ganger må man ta grep også helt uforberedt. Særlig når det står om liv eller død.
  • Tanken bak «Dråpen i havet» er å gjøre en innsats for å hjelpe de som trenger det mest, samt å få konkret hjelp og nødvendig utstyr frem dit det trengs.
  • I første omgang fokuserer vi på øya Lesvos i Hellas som har en stor tilstrømning av flyktninger fra Syria og andre land. Vi vil til enhver tid vurdere behovet for hjelp i andre områder.

Kilde: www.drapenihavet.no

HELLAS/GREFSEN: Jeg reiser til Lesvos 18. desember. Noen lokale har bidratt. Blant annet apoteket på Frysja og en dame som har strikket 20 par ullsokker jeg tar med. Folk har samlet klær og satt inn penger. Jeg er 34 år, alenemor og har barnefri i jula. Det føles viktig å gjøre det jeg kan, deriblant å fortsette å ha fokus blant annet i media på at krisen ikke er over.

Det var meldingen Nordre Aker Budstikke mottok tidligere i desember, fra Siri-Therese Flamme Larsen. Lille Julaften forteller hun selv fra hennes noe annerledes juleferie, fra Lesvos i Hellas:

SE FLERE BILDER HER

15 båter daglig

Rundt 15 båter daglig fylt med 40-80 folk på flukt kommer inn på Lesvos sine strender. Ferieøya er gjort om til et akuttmottak for flyktningene. Stemningen på Lesvos er surrealistisk, situasjonen tatt i betraktning.

Flyktningene er så ekstremt glade. De smiler og takker, vil gjerne gi de frivillige godteri de har hatt med på reisen over. De klemmer, vil ha oss med på selfies, ringer hjem til bekymret familie, de gråter av glede. Når vi kjører forbi gående på veien vinker de og smiler. Alle hilser på alle her. Vennskap og broer dannes på tvers av organisasjoner, lokalbefolkningen og flyktningene. Kardemommeby-stemning fyller strendene og plassen.

På sosiale medier er det full jul i Norge. På Lesvos er det nå ca 30 norske frivillige som skal ha en ganske annerledes jul enn vanlig.

SE FLERE BILDER HER

Julen på Lesvos

Lille julaften samles alle de norske for å drikke gløgg og se grevinnen og hovmesteren, drikke gløgg og kose seg. I den dramatiske situasjonen er det skapt en følelse av normal hverdag. I morgen er alle frivillige på øya invitert til middag i et stort telt.

Alle skal ta med en liten rett hver fra sitt hjemland. De frivillige kommer fra hele verden, Norge, Spania, Nederland, Danmark og USA. The Starfish Foundation står for hovedretten. Starfish er startet av Belinda som driver restauranten Captains Table ved havna her. Mens noen har kveldsvakt og speider etter flyktninger fra et utkikkspunkt har nye venner en julefeiring på Hellas sin mest belastede øy.

Ville forstå

Etter at det brakte løs om flyktningsitusssjonen i media så jeg på muligheten til å reise ned selv for å bidra. Sønnen min feirer julen med faren sin, så jeg hadde ingen forpliktelser hjemme. Desto nærmere du er krisen, desto vanskeligere er det å ikke forholde seg til den. Jeg har følt på at jeg trengte å komme nærmere for å forstå hva som egentlig foregår.

Situasjonen her har engasjert voldsomt hjemme også. Gjennom sosiale medier får jeg mange tilbakemeldinger på at det blir satt pris på at jeg deler det som skjer her. På forhånd engasjerte også lokalmiljøet seg.

Vitus apotek på Frysja sendte med meg næringsdrikker, tåteflasker, smokker og førstehjelpsutstyr. Jeg ble kontaktet av folk jeg ikke kjenner som ville bidra. En dame fra Grefsen - Randi Blystad - kom på døra mi med en pose full av sokker moren hadde strikket. Det er fint å merke at så mange vil hjelpe.

Organisering

Hjemme har det vært fokus på at det er en tøff situasjon å dra ned til, vaksiner må tas i god tid og man vil oppleve dramatiske redninger med flere dødsoffere, og man skal være forberedt på å takle kritiske situasjoner om man reiser.

Men det er ikke det som har vært virkeligheten for oss som er her nede nå. Været er fint og de fleste overfartene går veldig bra. Mange av de som kommer er våte på beina, kalde og redde. Men takket være utrolig organisering av de lokale og diverse hjelpeorganisasjoner som har oppstått i kjølevannet av denne krisen (Dråpen i havet, Lighthouse, Humanity) er det mest smil å se etter kort tid. Eric og Phillipa Kempson, to briter som har bodd på øya i 17 år jobber daglig med logistikken her.

Det som tidligere var verandaen deres er nå bygget om til lager. Folk fra hele verden sender ned klær, mens frivillige her sorterer slik at vi på vakt kan hente ut det vi trenger. Når man møter folk som lever i dette hver dag føles en uke her nede som et veldig lite bidrag.

Julaften er bare en dag. Jeg kan møte familien min ellers i året. Akkurat nå trengs jeg mer her nede.

SE FLERE BILDER HER

Stort behov for frivillige

Dråpen i havet har fordelt nordsiden av Lesvos inn i tre soner og har frivillige på vakt hele døgnet. I dag, på lille julaften tok mitt team - Ann Magrit Monhof fra Grunerløkka og meg - imot 6 båter i dag sammen med andre frivillige i vår sone.

Det er et stort behov for frivillige på øya. Klær må sorteres, vaktlister lages, flyktninger skal tas imot, få skift, vann og mat og kjøres videre for registrering. Hvis du vurderer å reise som frivillig kan du sende en mail til frivillig@drapenihavet.no.

Lille Julaften, 2015, Siri-Therese Flamme Larsen.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse