– Jeg sitter her dønn alene og venter på å dø

Anne Lise Hansen kommer seg ikke lenger ved egen hjelp. Skal hun ut må hun ha taxi. Foto: Karl Andreas Kjelstrup.

Uføretrygdede Anne Lise Hansen (68) får bare 50 TT-reiser i året. Kvinnen, som ikke kommer seg ut på egen hånd, må rasjonere apotek- turer og daglig- vareinnkjøp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.10.2008 kl 08:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
DISEN: 68-årige Anne Lise Hansen var aktiv i arbeidslivet frem til hun ble syk i 1984. I 1990 ble hun ufør.

Siden den gang har hun fått en rekke nye lidelser, og gjennomgått flere operasjoner. Hansen lider blant annet av svimmelhet med falltendenser, noe som har pådratt henne flere brudd. Hun er beinskjør og har operert hoftene, har hatt åreforkalking, gjennomgått bypassoperasjon, har påvist grå stær og har hudsykdommen lupus (solallergi).

– Komplett umulig

– Det er helt umulig for meg å ta meg til buss- eller trikkeholdeplass alene. Fordi jeg heller ikke tåler å bli utsatt for sollys i lengre perioder, er jeg avhengig av drosje for å komme meg rundt, sier Hansen, som må støtte seg til rullator når hun beveger seg ute. Hjemme bruker hun krykker.

– Det er helt forferdelig. 50 TT-reiser betyr 25 turer ut – jeg må jo komme meg hjem igjen også, sier hun.

25 turer i året blir to i måneden. Det er ikke nok for kvinnen, som er avhengig av å komme seg til apoteket for å få tak i medisiner. Men heller ikke dagligvareinnkjøpene er det enkelt å foreta så sjelden.

– Hvor er det man får tak i melk som holder i 14 dager? spør Hansen oppgitt.

– Jeg har alltid prøvd å klare meg selv, og vil ikke plage livet av sønnen min med dette heller.

– Klar kandidat

68-åringen har hatt TT-kort de siste fire årene, og fram til i fjor hadde hun 150 reiser. Reglene for tildeling av TT-reiser sier at det kun er bevegelseshemmete mellom seks og 67 år, eller personer med spesielle behov som kan få innvilget ekstra "fritidsreiser".

Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til brev fra Hansens lege til Nav, der han understreker at hun er en "klar kandidat" til 150 TT-turer i året.

– Det viser jo at noe er galt, sier hun.

Gjennom legen sin, og med assistanse fra Eldreombudet, har Hansen påklaget reisetildelingen fra Nav, men til ingen nytte. I avslaget påpeker klagenemnda i Helse- og velferdsetaten (HEV) at lang vei til butikker, bank og liknende ikke tilsier innvilgelse av tilleggsreiser (utover de 50 Hansen allerede får). "HEV kan ikke se at klagers situasjon skiller seg vesentlig ut fra andre brukere som må klare seg med 50 TT-reiser i året".

–Dønn alene

– Jeg skjønner ingenting av dette systemet i Norge, sier Hansen og riste på hodet.

– Nå har jeg kranglet om dette siden januar. Jeg vet ikke hvor mye lenger jeg orker det. Nå er det på tide at det ryddes opp i regelverket, sier Hansen oppgitt.

– Det eneste lyspunktet jeg har er turene til eldresenteret på Kjelsås. Det er et fantastisk sted. Uten det hadde jeg ikke visst hva jeg skulle gjøre, sier Hansen, som ukentlig blir hentet av frivillige ved senteret, slik at hun får truffet venner og kjente.

– Jeg må inn i bil for å komme meg ut og se andre mennesker. Jeg har ikke vært i byen på syv år, og er aldri med på noe. Jeg sitter her dønn alene og venter på å dø.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse