ANNONSE
Annonse

Helgens mattips:

Jeg velger mora!

VOILA: Hønsesuppe med brun ris

Jeg liker mora, andre liker dattera.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

HELGENS MATTIPS: Kyllingen er ikke bare blitt Norges nye nasjonalråvare, jyplingen har også sørget for at gamle hønemor nesten ikke finnes i butikkene lenger.

Hvordan kunne det gå så galt? Smaksmessig synes jeg en voksen høne har langt mer å by på enn sprengfôrede kyllinger.

Dessuten er konsistensen på norsk kylling helt gal

— bløt og karakterløs som den er.

Den velkjente franske Bresse-kyllingen, som flere ganger er blitt kåret til verdens beste kylling, ligner betraktelig mer på hønemor.

Lykkelig fugler

Heldigvis er det noen som bryr seg

— både om mat og om dyr. Halvor Olsen, på Holte Gård i Drangedal, driver kun med fugl i alle fasonger. Han leverer økologiske fjærkre som ikke får antibiotika, og som er fødd opp på et eget, spesiallaget fôr av mais og korn.

Fuglene lever lykkelig og vokser i et naturlig tempo. Halvor Olsen leverer høne til en rekke velassorterte butikker, og jeg spår dette gode produktet en lysende fremtid.

Snu trenden

Noe av grunnen til kyllingens dominans er nok at både kokker og andre folk synes den er lettere å jobbe med. La oss håpe denne umodne trenden vil snu!

Husk at hønsefrikassé ikke er alt en høne kan brukes til. Fremover skal jeg personlig fordype meg i hønas mysterium og teste ut mange morsomme oppskrifter.

Kanon suppe

Denne uka har jeg komponert en suppe med bare sju ingredienser

— som ble helt kanon! Smaksmessig gir høna så mye at flere ingredienser er unødvendig.

Hønsesuppa er midt i blinken for meg som elsker naturlig mat med ekte råvarer, der jeg har full kontroll på alt maten inneholder. Når jeg i tillegg vet at dyra vokser i naturlig tempo, at de har god plass og at de sover godt om natta, blir jeg ekstra glad.

Flere høneargumenter? Dagens rett er superenkel, billig, smakfull og sunn!

UKENS VINTIPS FRA OLE MARTIN ALFSEN: Velg sherry til høna

Oppskrift

Hønsesuppe med brun ris

Ingredienser

1 høne

vann

4 fedd hvitløk

1 rød chili

3 cm eller en liten knoll frisk ingefær

1 purre

100 g brun ris

2 ss soya

(frisk koriander)

Framgangsmåte:

Legg en fersk eller tint høne i en kjele, fyll opp med vann, legg i hvitløk, chili (uten frøene) og ingefær skåret i skiver. La det hele småputre i ca. 1 1/2 time til høna er mør. Ta ut høna og sil kraften over i en annen kjele. Plukk av kjøttet fra høna i store biter.

Kok opp hønsekraften, legg i risen og kok den mør. Kutt og vask purren, legg skiver av den i suppa, og trekk dem møre i ca. 5 minutter. Mot slutten legges det plukkede kjøttet tilbake. Smak til med soyasaus, og dryss eventuelt frisk koriander over. Lykke til!

SULTEN PÅ MER? LES FLERE MAT OG VINTIPS FRA STJERNEKOKKENE TOM-VICTOR GAUSTADAL OG OLE MARTIN ALFSEN HER!

BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.