Jens Stoltenberg: - Hjemme hos oss ser vi Love Actually

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Ahus og foretok åpning av avdeling for barnehabilitering 26. august 2008. FOTO: Anita L. Hanken

Vi har pløyd igjennom partilederne som sitter på Stortinget, eller har en sjans til å komme inn etter valget neste år. Nå gjenstår bare sjefen selv, Jens Stoltenberg. Men å portrettere ham, viste seg å bli noe av det litt mer unormale slaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.12.2012 kl 09:49

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Jens Stoltenberg åpnet sykkelveien over Lysakerbroen i 2010. FOTO: LINE RUNDMO

Se bildet større

Statsminister Jens Stoltenberg var på hjemmebane da han og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte utkast til ny Marka-lov i 2007. FOTO: Statsministerens kontor

Se bildet større

Jens Stoltenberg tok i mot FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Norge i 2009. FOTO: Arkiv

Se bildet større

Jens Stoltenberg inviterte syv førstegangsvelgere til partiets valgkampsentral i 2009. Her sammen med Anna Holm Heide fra Makrellbekken. FOTO: Arkiv

Se bildet større

Jens Stoltenberg er fortsatt i permisjon fra sin jobb i SSB. Foreløpig er han fornøyd med sysselet i permisjonstiden; Å styre Norge. FOTO: Arkiv

OSLO: Jeg har drukket kaffe med Bjørnar Moxnes fra Rødt og sittet på flere kontorer på Stortinget. Jeg har spasert med Liv Signe Navarsete og prøvd å styre unna det meste politiske pratet med Erna Solberg.

Det er jo da bare statsminister Jens Stoltenberg igjen. Den høyreiste mannen som holder kontrollen i regjeringen. Men det er visst lettere sagt enn gjort.

Jeg får nemlig beskjed om at statsministeren ikke kan møte oss. Han er for opptatt. Dermed må jeg gjennomføre mitt første portrettintervju via e-post. Og første tanken som slår meg er «Er det i det hele tatt mulig?»

Ekte oslogutt

Mulig eller ikke, en e-post med alskens rare spørsmål ble sendt. Og ja, vi får selvfølgelig prøve å presentere Jens Stoltenberg.

Sønn av Thorvald og Karin Stoltenberg. Travere i Arbeiderpartiet. Bror til Camilla og Ninni. Og med litt problemer med matematikk.  

- Jeg syns matematikk var vanskelig i begynnelsen og jeg brukte tid på å lære meg det. Jeg hadde en veldig god lærer, Christian Smith. Han lærte meg utrolig mye, men først og fremst ga han meg selvtilliten jeg trengte for å føle mestring i fagene på skolen, forteller Stoltenberg, på et av utallige elektroniske spørsmål.

Jens ble født 16.mars 1959 i Oslo. Han er oppvokst i Oslo, gikk på Rudolf Steinerskolen og Katta.  

Etter siviltjenesten studerte han sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo. Med andre ord har han vært lojal mot hovedstaden.

- Jeg  har bodd flere steder i byen: Frogner, Grunerløkka, Grønland,  Nordberg. Jeg trives veldig godt i Oslo. Mitt favorittsted fra oppveksten er en park på Skillebekk vi kalte Tinker'n. Der tilbragte jeg mye tid som ung. Jeg er veldig glad i Oslo, skriver han.

Nå bor statsministeren på Nordberg, sammen med søsteren Camilla og hennes familie. Det vil si, når han ikke holder hus i statsministerboligen i Inkognitogaten 18 - midt i sentrum.

- Det er fint å bo på Nordberg. Vi bor i et stort hus, et slags familiekollektiv. Det er veldig hyggelig, forteller han.

Jeg er veldig glad for at du stiller det spørsmålet. Det er det ofte kun kvinner i politikken som får.

Familiekjær mann

Det kan virke som om familie er viktig for Jens. Rundt middagsbordet ble politikk diskutert i oppveksten. Jens hadde et tett forhold til moren, Karin. Hun skal ha vært en inspirasjon for sin sønn.

- Hun fortalte meg at den farligste dagen i en kvinnes liv, er når hun selv gir liv og føder barn. Det har inspirert meg i arbeidet med vaksiner, kvinnehelse og barnehelse, uttalte han til VG kort tid etter at moren døde av kreft tidligere i høst.

Også faren har spilt en viktig rolle. På spørsmål om hva slags pensjonisttilværelse Jens ser for seg, svarer han:

- Når jeg ser på faren min og hans pensjonisttilværelse tenker jeg at det kan bli veldig meningsfylt å bli pensjonist. Han reiser rundt, går på møter og holder foredrag enda. Det beundrer jeg.

Jens er selv far til to. Axel (23) og Catharina (20) er hans største stolthet i livet. Å bli far var stort for Jens.

Men hvordan klarer du å kobinere politikerrollen og farsrollen?

- Jeg er veldig glad for at du stiller det spørsmålet. Det er det ofte kun kvinner i politikken som får. Det er krevende. Da barna var små takket jeg nei til en del ting for å ha mer tid hjemme. Man blir veldig god til å planlegge, forteller statsministeren.

LES OGSÅ: - Jeg tror ikke dere skjønner hvor barnslig jeg er

 

Sitter godt i statsministerstolen

Men han har da klart å kombinere det, for han sitter jo i statsministerstolen. Han ble Norges yngste statsminister i 2001. 41 år gammel ledet han en ren Ap-regjering. 

- Jeg tenkte at det var en stor og viktig oppgave som jeg gikk til med ydmykhet og respekt, forteller han.

Og han har blitt folkekjær. For nå har han vært statsminister sammenhengende siden 2005.

- Det beste er at jeg får jobbe med mange meningsfylte ting hver eneste dag. Det verste er at jeg er mye borte fra familien min, sier han om jobben.

Jens ble politiker fordi han synes det er en meningsfylt jobb. Han får engasjert seg i viktige spørsmål og ta tak i ting han er opptatt av. Blant annet ivareta regnskogen, redusere klimautslippene, vaksinering av barn for å nevne noe.

LES OGSÅ: Stoltenberg lover mer politi etter voldtektsbølge

Har fortsatt permisjon

Jens meldte seg inn i AUF i 1973. Fordi han var opptatt av internasjonal solidaritet og fattigdom, forklarer han. Siden den gang har han hatt flere verv, og blant de store er finansminister og nærings-og energiminister.

- Jeg har mange gode minner fra livet i politikken. De aller beste minnene har jeg fra da jeg var ung AUFer og var på sommerleir på Utøya. Det tyngste å takle var 22/7, både politisk og personlig.

LES OGSÅ: Stoltenberg mintes de døde

Men det var ikke politiker han skulle bli.  

- Jeg hadde bestemt meg for å ikke bli politiker. Jeg skulle bli forsker. Gå dypere inn i faget, lage modeller for utregning og statistikk. Men så en dag i 1990 ringte Thorbjørn Berntsen og sa: «Gro har sagt at jeg skal si til deg at jeg vil at du skal komme til Miljøverndepartementet som statssekretær».

- Siden den dagen har jeg hatt permisjon fra jobben min i Statistisk sentralbyrå. Det har jeg ennå. Og jeg angrer ikke.

De aller beste minnene har jeg fra da jeg var ung AUFer og var på sommerleir på Utøya. Det tyngste å takle var 22/7, både politisk og personlig.

Kjærlighet, jul og statsministere

Men nok karriere. Hvem er egentlig mannen som leder landet vårt, som person? Han beskriver seg selv om som nøyaktig, humørfylt, sosial, engasjert og seriøs.

Han er glad i å se film. Og selv om han har mange favoritter, er det spesielt en han gleder seg til - nå som det nærmer seg jul.

- Hjemme hos meg pleier vi å se Love Actually til jul. Der er det både kjærlighet, jul og statsministere. Det er en fin kombinasjon.

I hverdagen setter han pris på menneskene rundt seg og urettferdighet gjør ham sint. Skal han slappe av går han ut og nyter naturen med venner eller familie. Blant annet er det en tradisjon å ta fjellturer med kona Ingrid.

 

- Det er veldig hyggelig, sier Jens.

Ingrid og Jens møttes på videregående, de er ungdomskjærester.

- Hun stilte til valg mot meg i Norges gymnasiastforbund (NGS), og vant. Jeg ble hennes vara.

- Hvordan fridde du og hvor giftet dere dere?

- Hva får deg til å anta at det var jeg som fridde??

Hjemme hos meg pleier vi å se Love Actually til jul. Der er det både kjærlighet, jul og statsministere. Det er en fin kombinasjon.

 

PARTIPROFILENE:

Rødt: Bjørnar Moxnes

MdG: Harald Nissen og Hannah Marcussen

SV: Audun Lysbakken

Høyre: Erna Solberg

Venstre: Trine Skei Grande

KrF: Knut Arild Hareide

Frp: Siv Jensen

Sp: Liv Signe Navarsete

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse