Jorda rundt på to uker

 

Mens Phileas Fogg i Jules Vernes verden reiste "Jorda rundt på 80 dager", har nesten 400 Kringsjå-elever greid det samme på to uker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2010 kl 11:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KRINGSJÅ: Å gå inn hovedinngangen på Kringsjå skole de siste to ukene har vært å entre en verden som rommer mer enn multiplikasjonstabellen, verbbøying og sure gymsokker.

"Oui" og "hello"

Innenfor døra står tre smilende guider. For anledningen "amerikanske" Sunniva Grannes (10), "polske" Synna Kristofa Wiede Søberg (10) og "franske" Kasper Berthelsen (11). Alle skolens 374 elever har blitt utstyrt med hvert sitt "Jorda rundt"-pass, delt i grupper på tvers av alder og klassetrinn, og "sendt" til land som Brasil, Peru, Cuba, Tsjekkia, India og Australia.

To timer hver eneste dag har de fått gjøre seg kjent med nære og fjerne land på den jorda vi lever på. Og så har de fått venner fra andre klasser.

Elvebåter og rare dyr

Første stopp på reisen er USA. Sunniva åpner døra til "landet sitt". Her får vi høre om elva Mississippi. Viktig transportåre, men ganske forurenset. Og så skal de "nyinnflyttede amerikanerne" sette ord på hvordan landet lukter, smaker, høres og ser ut.

I Australia blir vi kjent med kontinentets rare dyr; nebbdyr, koala, wombat og struts. Før reisen er over har vi fått høre om folkene i stillehavsstaten Samoa, båtene på Titicaca-sjøen i Peru, sett hvordan kartet til Etiopia ser ut, mens de i Egypt planlegger å lage en film.

– Som du ser er det mange forskjellige aktiviteter i de ulike gruppene, sier undervisningsinspektør Ketil Michelsen.

Land uten president

Det hele startet med et kickoff mandag 19. april. Sjuendeklassingene Sondre Byrkjeland og Jelena Alexandra Gujic i elevrådet kom stigende ned fra himmelen i et helikopter, sammen med rektor Liv Lyngstad. Elevene gjorde store øyne og visste ikke hva som skulle skje før "Jorda rundt"-passene ble delt ut.

SE BILDER FRA HELIKOPTERLANDINGEN HER!

Våre tre guider synes de to ukene har vært kjempemorsomme og lærerike.

– Jeg har lært å si noen ord på fransk, og så har vi spist fransk mat; croissant og snegler, sier Kasper, og rynker på nesa.

Og så spør han om vi visste at Napoleon var fransk, og at solkongens slott hadde 800 rom, men at de glemte å bygge doer?!

– Jeg har lært at Polen ikke har noen president lenger. Han døde i en flystyrt, sier Synna, som også har fått smake polsk løksuppe for første gang.

De to siste dagene av prosjektet får elevene reise fra land til land, samtidig som de kan lære bort det de selv har lært til andre elver.

Kringsjå skole hadde et tilsvarende opplegg med naturfagtema for to år siden.

LES OGSÅ:

Fotball mot urettferdighet

FN-dagen på Kringsjå skole

Ny korpsfane fikk medvind

-Hei det er Peder, snakker jeg med avisen?

Følg oss på FACEBOOK!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse