Jørgen Foss har forlatt Sagene, og satt seg sitt livs mål

Jørgen Foss, nyvalgt leder av Grefsen Arbeiderpartilag, ganske nyinnflyttet til Nydalen, og veldig klar for å bli kjent med nabolaget, og beboerne der. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Jørgen Foss (25) har flyttet opp til «eplehagene» i Nordre Aker. Og så har han satt seg sitt livs mål: New York Marathon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2015 kl 13:52

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Jørgen Foss, mannen med de mange vervene og det store engasjementet, ved Akerselva som renner gjennom hans nye og gamle bydel. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

29. januar ble Jørgen Foss valgt til ny leder av Grefsen Arbeiderpartilag. Her sammen med avtroppende leder Kristina Aas Fure. FOTO: GREFSEN ARBEIDERPARTILAG

Faktaboks: Jørgen Foss

Jørgen Foss (25)

  • Leder av Grefsen Arbeiderpartilag
  • Leder av kultur- og nærmiljøkomiteen i Bydel Sagene
  • Avtroppende nestleder i Sagene Arbeiderparti
  • Forbundsleder i Landsforeningen for overvektige
  • Menighetsrådsmedlem i Sagene og Iladalen menighet
  • Styreleder ved Nordpolen skole
  • Styremedlem i Sagene IF
  • Styremedlem i Bjølsen skoles musikkorps
  • Medlem av forbundsstyret i Norges Musikkorpsforbund
  • Daglig leder i Norges Handikapforbund Oslo

NYDALEN: Høy og hjertelig runger latteren gjennom rommet. Ved et kafébord i Nydalen sitter Jørgen Foss. Politikeren. Korps- og kulturfantasten. Talsmannen for de overvektige. Forkjemperen for funksjonshemmedes rettigheter.

– Det er mange som tror de kjenner Jørgen. Men det er ikke så mange som vet hvem Jørgen egentlig er. Jeg er ikke alltid blid. Jeg kan bli skikkelig forbanna. Det kan være litt vanskelig for folk å skjønne.

Lagde dokumentar av fedmeoperasjon

Foss får et alvorlig drag over ansiktet.

– Jørgen som er med på Masterchef på TV3, for eksempel, er jo bare en rolle. Det er en del av Jørgen, men ikke hele meg.

I 2012 lot han et kamera følge seg gjennom sin egen fedmeoperasjon. Filmen ble sendt på TV2. Hele Norge ble invitert med da Foss var på sitt mest personlige og sårbare. Hvorfor?

– Å se seg selv på operasjonsbordet var ganske jævlig. Men jeg fikk vist at jeg kan bli sint. Jeg er også bare et menneske. En som kan være urimelig og kjefte på moren sin, sier han.

Som en «halvkjent-person», som han selv formulerer det, ville avisene før eller siden slått opp at «Pitbull-Terje fedmeopereres», resonerte Foss. Han ville ta regien for mediedekningen av operasjonen sin selv. Sammen med en regissør han kjente og stolte på, lot han kameraene følge seg.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Drapstruet for godteri

Han har blitt drapstruet for å foreslå høyere avgifter på godteri og usunn mat. Han har stått hardt på for å få forståelse for at fedme faktisk er en diagnose som må behandles. For det er forbundet med mye skam å være overvektig, mener forbundslederen.

– Det hjelper ikke å si til en overvektig person «spis mindre og tren mer». Jeg har hørt det mantraet hele livet. Men hadde det vært så enkelt hadde ingen vært feite. Fakta er at 100.000 nordmenn har diagnosen sykelig overvektig, dette er alvorlige tall vi må ta på alvor, sier Foss.

– Først må man finne ut hvorfor du ble overvektig. Den mentale delen av behandlingen er veldig viktig.

Et steg på veien er innføringen av gratis skolefrokost, slik Foss har vært med på å innføre som lokalpolitiker på Sagene for Arbeiderpartiet.

– Det skal jeg jobbe for at blir innført i Nordre Aker også!

LES OGSÅ: Skiløypedebatten raser. Dette mener den største grunneieren i Marka om fotgjengere i løypa

Flyttet fra Sagene

For nå har Jørgen Foss flyttet «hjemmefra». Fra bydelen han har vokst opp i og som hjertet hans banker så varmt for. Som førstegangskjøper måtte han reise nordover for å finne en leilighet som innfridde hans økonomiske rammer.

LES OGSÅ: Foss er ikke den eneste som vil bo i Nordre Aker: Tredobling i antall byggesaker i bydelen

På Sagene blir han «ertet» for å ha flyttet opp til eplehagene. Det er visst sånn de ser på Nordre Aker der nede.

– Men så mange eplehager har jeg ikke sett i Nydalen ler Jørgen.

– Det er litt rart å bo fancy Nydalen, men i et gammelt hus fra 1870. Kombinasjonen av det nye, ved siden av sporene fra industrihistorien som ligger langs Akerselva, liker jeg veldig godt. Mitt nye nærmiljø er veldig hyggelig! sier Foss.

LES OGSÅ: Planlegger 3000 nye boliger i Nydalen

Ny leder av Grefsen Arbeiderparti

Helt ukjent her oppe, er han ikke. Moren har bodd på Nordberg i mange år, mens kontoret hans i Norges Handikapforbund Oslo, hvor han er daglig leder, ligger på Kringsjå.

Med bytte av bydel må også det politiske engasjementet flytte. Du kan ikke ha politiske verv i en bydel du ikke bor i. Nå har han meldt overgang til Nordre Aker Arbeiderparti og Grefsen Arbeiderpartilag.

Torsdag 29. januar ble han dessuten valt til leder av i Grefsen Arbeiderpartilag.

LES OGSÅ: Slik vil Arbeiderpartiet sikre Maridalen som en levende bygd

Skolefrokost til Nordre Aker

Og han vil ta med noen politiske seiere opp over grensa. Som den nevnte gratis skolefrokosten.

– Gir vi barna det samme utgangspunktet, gir vi dem større mulighet for å lykkes. Og for å unngå usunne matvaner, sier Foss.

Han kjenner nærområdene godt, og har vært aktiv i planleggingen av den kommende Fernanda Nissens grunnskole, som ligger på grensen mellom Sagene og Nordre Aker, og som vil bli en viktig skole også for vår bydel når Nydalen vokser.

– Inviter meg!

Jørgen brenner etter å bli bedre kjent med sin nye bydel. Han elsker Akerselva, trekker frem Brekkedammen og «Frysja-området» som sitt favorittsted i Nordre Aker.

– Men jeg vil også bli kjent med kulturlivet. Korpsene, teater, idretten. Jeg kommer gjerne på besøk! Det er bare å invitere meg! Det er sånn vi som politikere best kan gjøre en forskjell, sier Foss.

Og treffer du Jørgen i butikken, på bussholdeplassen eller på vandring langs Akerselva. Ja, da må du for all del stoppe ham.

– Prat med meg. Ta opp ting du lurer på. Det koster meg veldig lite å videreformidle et spørsmål til rette instans i kommunen. Og så er jeg glad i å prate med folk. Jeg tror generelt vi må bli litt mer glad i hverandre. Tørre å ta kontakt. Som politikere har vi dessuten et ansvar, vi er jo folkevalgte. Jeg vil gjerne minne om at man finner både telefonnummer og e-postadresse til politikerne på nettet, påpeker Foss.

LES OGSÅ: – Det var flaut å være med på Nydalenrevyen

Vil inn i bystyret

Han er også klar for å ta steget ett skritt opp fra bydelspolitikken og står på 35. plass på Oslo Arbeiderpartis bystyreliste.

– Det er litt langt nede, men jeg skal drive aktiv valgkamp. Jeg vil inn i bystyret, ikke bare for å være der, men fordi jeg tror jeg kan gjøre en forskjell. Det er jo derfor jeg driver med politikk. Fordi jeg vil være med å endre ting og bidra til å gjøre hverdagen bedre for folk. Og kommer jeg inn, vil jeg være Nordre Akers representant. Da er det viktig at jeg vet hva som rører seg i Nordre Aker, vet hva folk tenker og vil her.

LES OGSÅ: Se! Her blir bruden skiinstruktør ved Sognsvann

Mål: New York Marathon om fem år

Og selv med en ambisiøst plan for høsten, har Jørgen lagt seg et fremtidsmål som for øyeblikket føles enda mer hårete.

Etter fedmeoperasjonen har han deltatt på 3 km-løypa under Oslo Maraton to ganger. I fjor tilbakela han én mil.

– Jeg var helt ferdig, men greide å gjennomføre. Det føltes veldig bra, og jeg ble vel litt bråkjekk. Det er litt skummelt å si det høyt, men jeg sa at om fem år skal jeg løpe New York Marathon.

LES OGSÅ: Er en snuplass unna å gjenopplive 55-bussen

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse