Jul i alle vinduer

GAMMELDAGS: IKEA satser i år på tradisjonsrik jul med produkter med mønster inspirert av en malestil som oppsto i Dalarna på 1700-tallet.

Årets juletrender har for lengst funnet veien inn i butikkvinduene og hjem til kundene.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

(Bilde 3) HJERTEFEST: «Julen er først og fremst hjertets fest!» Slik reklamerer Holmegaard for årets julehjerte, som er designet av Anne Sofie Rømme.

Se bildet større

BRANNSIKKERT: Designtorget satser på at det denne jula holder med ideen om levende lys, og tilbyr «lys» i smal silhuett.

Se bildet større

(Bilde 5) BESTSELGER: Hjertelysestaken fra Åhléns har vært en bestselger lenge, og er for lengst på plass i butikkhyllene.

Se bildet større

EKSOTISK: På tross av det eksotiske navnet har ikke Indiska en veldig ukjent stil på sine julevarer. Grytevotter med hjerter beskytter både mot vinterkulde og stekeovnsvarme.

Se bildet større

BARNLIG: Royal Copenhagens julepynt for 2009 henvender seg til «alle barn og voksne med en indre barnlig sjel». Her nissen Linus Nissenus.

Se bildet større

SVENSKEBUKK: Både IKEA og Clas Ohlson satser på sort halmbukk i år, denne er fra sistnevnte.

Se bildet større

HJEMMELAGD: For dem som trenger litt hjelp til å lage egne julegaver, tilbyr Designtorget julestjerner du kan dekorere selv.

Se bildet større

STEMNING: Hos Åhléns ved Youngstorget lokkes kundene inn til tidlig julehandel med lys og stjerner av butikksjef Isabella Gren.

Jula er en tid for tradisjoner og faste ritualer. Ett av dem er klagingen over at handelsstanden starter jula altfor tidlig. Gjerne uttalt på høyt blodsukker etter å ha skylt ned årets første marsipangris med årets første flaske julebrus.

— For oss startet jula i slutten av oktober. Og det gjorde den fordi vi vet at kundene også starter juleinnkjøpene tidlig. Vi selger juleprodukter fra dag én, sier innkjøper hos Tilbords, Maria Andersen.

At interiørbutikkene starter jula tidlig er ikke noe nytt, men Tilbords har i år til og med startet julesalget i oktober.

— Vi har tilbud på utvalgte juleserviser. Mange av våre kunder samler på slike, og de har fått en unik mulighet til å handle på tilbud nå, fortsetter hun.

Tradisjonell jul

— Vi forvandler butikken til julebutikk over natta, sier butikksjef hos Åhléns Youngstorget, Isabella Gren. Forvandlingsnatta falt som vanlig i oktober.

— En av grunnene til at vi begynner så tidlig, er at vi har veldig mye som skal pakkes opp. Når julerushet starter, må alt være klart. I tillegg kommer selvfølgelig konkurransen med andre butikker. Men vi har solgt masse juleting allerede

— kundene blir nok litt revet med når de kommer inn i butikken og ser alt som glitrer og skinner, forklarer hun.

Åhléns er en av de største forhandlerne av julepynt. I år går det mye i hvitt og sølv.

— Vi har også en del annerledes julekuler. Men juleprodukter er ikke like trendpreget som andre varer, folk vil gjerne ha det tradisjonelle. Men tradisjonelt i betydning den skandinaviske stilen, som er litt enkel og fresh, sier sjef for visual merchandising i Åhléns Norge, Annika Karlsson.

Strømsparing

Også IKEA satser på en enkel og tradisjonell stil, med fargene rødt og grått, og materialer som filt, ull og strå. Mange av motivene er utledet fra malestilen kurbits, som oppsto i Dalarna på 1700-tallet.

Strømsparing er ikke det letteste å kombinere med kakesteking og lys i alle kroker, men IKEA satser i år på en serie produkter som kombinerer tradisjonelle motiver med strømsparende LED-teknologi.

Tilbords ønsker også å lyse opp førjulstida. Ifølge deres julekampanje er det to måter å håndtere vinteren på: «Enten kan du sverge til depresjon og vente på sommeren, eller du kan tenne lys i alle hjemmets hjørner og hylle stemningen.»

Varighet

— Vi har en del elektrisk julepynt. Ellers er det mye engler hos oss i år, i mange former og materialer, i tillegg til reinsdyr i metall og glass. Vi selger også mye juleservise, i år har vi blant annet nyhetene Magic og Eternal, opplyser Maria Andersen.

Synes du julen blir for kort selv om handelsstanden starter den i oktober, kan du ifølge IKEA beholde juleproduktene i stua ut vintersesongen.

— På grunn av sine enkle mønstre er IKEAs julekolleksjon aktuell hele vinteren gjennom, hevdet kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge, Frode Skage Ullebust, i forbindelse med kolleksjonens lansering.

Årets juleprodukter varer med andre ord helt til påske.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse