ANNONSE
Annonse

Helgens mattips

Kake til midddag!

PASS PÅ VARMEN: Kyllingkakene skal være gylne og gjennomstekte, men vær forsiktig så de ikke blir brent.

Det er noe eget med mat som spraker i munnen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2009 kl 09:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Wienerschnitzler, kroketter og fiskepinner har en viktig ting til felles: Paneringen.

Og kan du panere, da behersker du en viktig teknikk som kan brukes ved mange anledninger - med veldig smakfullt resultat.

Ordet "panere" kommer av det latinske ordet "panis" som betyr brød. Verre er det ikke - panert mat har brødskorpe.

En god paneringsskorpe lages av lyst, tørt brød, så vær smart og ta vare på brød som er blitt til overs. Det kan tørkes, knuses og ligge på lur i en pose.

Du får kjøpt ferdig panering også, det kalles gjerne brødrasp eller krumme. Er du i beit, kan du også ta noen skiver ferskt, lyst brød og kjøre i food processoren, det blir faktisk en veldig bra og sprø skorpe av dette også.

Forskjellige teknikker

Paneringsteknikken kan variere, det aller enkleste er bare å vende maten i mel før den stekes. Men det vanligste er å vende råvaren først i mel, deretter i sammenvispet egg, og til slutt i brødrasp.

Helt andre typer skorper kan man selvsagt også lage, for eksempel klassikeren piccata, en blanding av egg og ost - tradisjonelt brukt til kalveskiver.

Fordelen med panering er at du oppnår en utrolig appetittvekkende, sprø skorpe, samtidig som det indre holder seg supersaftig.

En sprø skorpe på bare én side kan også gjøre susen. Hjemme laget jeg en enkel, god laksemiddag der jeg vendte laksen i brødrasp kun på den ene siden, stekte den forsiktig i olje på brødrasp-siden, og snudde den helt mot slutten.

Denne teknikken kan fint brukes på kyllingbryst også.

Gammelt brød i sentrum

Da Terje Ness vant kokke-VM for noen år siden, lagde han noen veldig fine små tomater som var hulet ut og fylt med en smaksrik ragu. Hullet ble dekket med en panering, og tomatene ble lett frityrstekt.

Tomatskallet var flådd av og sto opp på toppen som en lekker blomst. Som dere skjønner er det et hav av muligheter - med gammelt brød i sentrum!

Selve stekeprosessen er vesentlig ved panering. Jeg foretrekker å bruke en nøytral olje eller klaret smør i panna.

Å klare smør vil si å smelte det, slik at melkestoffet faller til bunnen. Bruk det smeltede blanke smøret til å steke i, det tåler svært høy temperatur og gir den aller beste smaken.

Av nøytrale oljer liker jeg druekjerne-, peanøtt- eller solsikkeolje.

Ukens rett er panerte kyllingkaker som blir sprø, saftige og kjempegode. Ganske lett er det også!

Oppskrift

Sprø kyllingkaker med stuede persillerøtter

Ingredienser

3-400 g kvernet kyllingkjøtt

1 eggeplomme

½ ts salt

3-4 ss fløte

1 ts finhakket sjalottløk eller vårløk

pepper

mel

1 sammenvispet egg

1 dl finmalt brødrasp

ca. ½ dl solsikkeolje til steking

2-3 persillerøtter

1 dl fløte

1 dl melk

½ ts finrevet skall fra sitron

salt og pepper

blandet salat

3 ss olivenolje

1 ts sherry- eller rødvinseddik

salt og pepper

Framgangsmåte

Ha kyllingkjøttet i en bolle, rør saltet godt inn, ha i eggeplomme, fløte og løk, krydre med pepper. La dette stå i kjøleskap et kvarters tid slik at det setter seg litt. Bruk en skje og lag boller. Bollene vendes først i mel, dyppes deretter i egg og rulles til slutt i brødrasp. Det er viktig at det er helt tett rundt det hele, ellers vil de sprekke opp.

Varm opp en panne med oljen til middels høy varme, legg de panerte bollene i, pass på varmen, og snu bollene når de er gylne på den ene siden. Stekes til de er gjennomstekte.

Persillerøttene skrelles og skjæres i skiver. Kokes i en kjele med melken og fløten til de er møre. Ta ut røttene og kok eventuelt inn resten av fløtemelken hvis du ønsker en fyldigere konsistens. Smak til med salt, pepper og sitron, og legg røttene tilbake i fløtemelken.

Til vinaigretten vispes olje og eddik sammen, og krydres med salt og pepper. Blandes deretter med salaten.

Server nystekte, sprø kyllingkaker med stuede røtter og salat

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.