Sogn mottok Benjaminprisen 2008: – Kampen mot rasisme er ikke over

Mohammed Sebrani, Ali og Ismael Muhsen.

Gymsalen på Sogn videregående var fullpakket da skolen mottok Benjaminprisen på den internasjonale minnedagen for Holocaust.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.01.2009 kl 14:14

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Omar, Abdikarin og Muhammed er fornøyde med at Sogn får Benjaminprisen 2008.

Se bildet større

Elevene vaiet med lighetere under allsangen til "We are the world".

Se bildet større

Sogn har elever med mange talenter, fremhevet rektor Elin Stavrum. Diyar Faik Faruk og Mohammed Taher fremførte et maskedansenummer.

Se bildet større

Binyam Binyam Bulcha mottar Benjaminprisen på vegne av Sogn skole. Her sammen med statsråd Bård Vegar Solhjell.

SOGN: Det var jubelstemning med en aldri så liten brodd av alvor på Sogn skole tirsdag formiddag.

– Vi kan desverre ikke sette et punktum med dette, sa rektor på Sogn skole, Elin Stavrum, under utdelingen av Benjaminprisen 2008.

– Mange på skolen husker godt da Benjamin Hermansen ble drept 15 år gammel. Vi ble alle berørt av denne hendelsen, og tenkte: "Hvordan skal verden bli hvis dette skal få fortsette".

LES OGSÅ: – En modig avgjørelse av juryen

Fokus på fredlig konfliktløsning

Benjaminprisen har blitt delt ut på den internasjonale minnedagen for Holocaust siden 2003, og i år var det altså Sogns tur.

Skolen ble særlig hedret for sitt arbeid med fredlig konfliktløsning og konfliktmekling. Også arrangementer som "vennskapsuken" ble trukket frem.

LES OGSÅ: Teambuilding i stor skala

Og Sogn lot på ingen måte Benjaminprisen passere i stillhet. Utdelingen ble markert med allsang til "We are the world", maskedansenummer ved Diyar Faik Faruk og Mohammed Taher, og rap fra tidligere elev Mohammad Saim Saeed. Både ordføreren og kunnskapsministeren var tilstede.

– De som ikke husker fortiden, er dømt til å gjenta den, sa statsråd Bård Vegar Solhjell, som for anledningen siterte Arnulf Øverlands berømte dikt "Du må ikke sove".

– Langt igjen

– Det er desverre fortsatt en lang vei å gå før alle får like muligheter, og før hver enkelt av oss blirr sett på som et menneske og ikke en representant for en gruppe eller konflikt, sa han.

Kunnskapsministeren trakk spesielt frem konflikten mellom israelerne og palestinerne, og at krigen på Gaza de siste ukene har ført til mobbing av jødiske barn i Norge.

– Ingen skal oppleve i norsk skole at man tas til inntekt for en gruppe. Kampen mot rasisme er ikke slutt, sa Solhjell, som særlig hedret Sogn videregående for deres brede og omfattende arbeid mot rasisme.

– Betyr utrolig mye

Dette arbeidet ble også fremhevet av juryleder for Benjaminprisen, Katusja Ottar Nilsen. Hun trakk også frem Sogn skoles overordnede mål om å skape et positivt og inkluderende læringsmiljø som utslagsgivende.

Prisen ble godt mottatt.

– Dette betyr utrolig mye for skolen, sa elevrådsleder Richy Myhre. – Det beviser at vi er en god skole, og at arbeidet vi gjør mot rasisme, det tar vi på alvor, sa han.

Elevene som satt rundt i gymsalen og vaiet med lighter under allsangen kunne ikke vært mer enige.

– Sogn er den beste skolen, jublet Omar (18) i samtale med Nordreakerbudstikke.no.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse