Førsteinntrykk: Nokia 5800 Xpressmusic: Kan gi Iphone juling

Hvileskjermen har ikke den vanlige "aktiv hvilemodus" du finner på andre S60-telefoner.

Her er "Tube" - Nokias Iphone-utfordrer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 09:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Hovedmenyen kan minne en del om andre S60-menyer.

Se bildet større

FØRSTE: Nokia 5800 Xpressmusic er Nokias første trykkskjermmobil med de nye S60-menyene,

AMOBIL.NO: Dette er Nokias første trykkskjermmobil med de nye S60-menyene, og selskapets andre forsøk på å lage mobiltelefoner med trykkskjerm siden Nokia 7710 for noen år siden.

Når vi får telefonen i hendene er det første som slår oss at den er ganske tjukk og at den ikke ser særlig lekker ut sammenlignet med for eksempel Apple Iphone og HTCs Touch-telefoner.

Dog skal det nevnes at undertegnede har brukt Touch HD de siste ukene, og at designen til 5800 kanskje bare krever litt tilvenning.

Uansett har ikke telefonen de samme minimalistiske linjene som konkurrentenes toppmodeller, men er til gjengjeld en rasende billig smarttelefon med trykkskjerm. Prisen blir trolig i underkant av 3000 kroner uten abonnement.

Les også vår sniktitt på Nokia 5800 Xpressmusic

Få taster

På fremsiden av telefonen sitter det totalt fire taster. Du har de grønne og røde for å svare og legge på, og mellom disse en menytast. Over skjermen finner du en berøringsfølsom tast som henter frem en snarveisliste til multimediafunksjonene.

På siden sitter volum-, tastelås og kamerataster, og på toppen finner du strømtast, utgang for 3,5 mm minijack, laderkontakt og Micro-USB-tilkobling. Det er for øvrig en pekepenn integrert i bakdekselet på telefonen.

5800 er en telefon for deg som liker plast. Med unntak av en ring rundt kameralinsen på baksiden er det ikke noe metall å spore på utsiden.

Nytt, men velkjent

Menysystemet er helt nytt, og er basert på S60-systemet som du finner i de andre smarttelefonene fra Nokia, som E71 og N95. Forskjellen er at det er laget for trykkskjermer, og det er naturligvis en del nye løsninger.

For eksempel kan du velge en rekke skjermtastaturer, og siden telefonen ikke har noen piltast må du bruke et rullefelt på høyre side av skjermen for å bla deg nedover.

Bortsett fra dette og andre detaljer føles menyene som de vanlige S60-menyene med en ansiktsløfting. Er du vant til å bruke en Nokia-smarttelefon vil du raskt kjenne deg igjen her.

En liten funksjon vi liker er at skjermen skrur seg av når du legger telefonen inntil øret for å snakke. Dermed slipper du å risikere at du gjør utilsiktede tastetrykk med øreflippen.

Kontaktlisten er enkel å hente frem ved å trykke på et ikon på hvileskjermen. Du kan også legge til snarveier til kontakter, eller du kan bruke et vanlig tastatur.

Godt skjermtastatur

Vi syns umiddelbart at skjermtastaturene – det finnes fire installert – fungerer bra.

Telefonen gir fra seg en markert vibrasjon når du trykker på tastene. Vi liker også at skjermbildet i de fleste situasjoner snur seg automatisk når du legger telefonen i vannrett eller loddrett posisjon. Snuoperasjonen tar omtrent to sekunder, og er uten stilige animasjoner.

Skjermen er for øvrig skarp og fin, og har potensial til å vise detaljrik grafikk. Den er også lyssterk.

Ingen Opera Mobile

Nettleseren viser sider ganske bra, men virker litt knotete å navigere med. Den henger seg av og til litt opp.

Vi er kanskje litt "miljøskadet" av å ha brukt Opera Mobile 9.5 på HTC-telefoner den siste tiden, så det kan være vi liker nettleseren bedre etter å ha blitt kjent med den.

Kameraet har vi også prøvd, men kun innendørs kveldstid. Bildene ble mildt sagt fulle av støy, så vi er spente på hvordan kameraet presterer i bedre lys.

Vi kommer tilbake med en fullstendig test av Nokia 5800 Xpressmusic

Les mer på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse