Kan hun redde verden?

Elisabeth Veivåg Helseth er en av 200 unge europeere som skal tenke kreative tanker for en bedre fremtid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Elisabeth Veivåg Helseth (24) representerer Norge i kampen for reduserte utslipp og en renere verden, i et prosjekt på tvers av landegrenser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.10.2008 kl 08:38

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Elisabeth Veivåg Helseth er en av 200 unge europeere som skal tenke kreative tanker for en bedre fremtid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: – Så klart jeg tror vi kan gjøre en forskjell! sier Elisabeth Veivåg Helseth optimistisk. – Man kan gjøre så mye man vil, bare man legger kreftene til!

Hun er en av rundt 15 norske unge mellom 24 og 35 år som deltar i British Councils treårige prosjekt "Low Carbon futures: Challenge Europe". 200 "klimaadvokater" fra 15 land, "morgendagens ledere" blir de kalt i pressematerialet fra British Council, er hyret inn for å finne frem til nye måter å redusere utslippet av karbon på – og se hvordan eksisterende metoder kan utnyttes bedre for å påskynde utviklingen mot et lavutslippssamfunn.

Startet på BaliDa verdens ledere var samlet til FNs klimakonferanse på Bali i fjor, var Elisabeth Veivåg Helseth ungdomsrepresentant fra Norge. Sammen med flere hundre miljøinteresserte ungdommer fra hele verden drev hun lobbyvirksomhet med humoristiske og ettertenksomme innslag utenfor møtesalen – i form av både rollespill, sanger og demonstrasjoner.

Opptatt av det nære

Det er snart et år siden klimakonferansen, og 24-åringen, som opprinnelig er fra Stord, sitter ved kjøkkenbordet hjemme på Ullevål. Hun tar en slurk av kaffen, og forteller at det i utgangspunktet ville vært litt dumt å fly rundt halve kloden for å delta på en konferanse om klima.

– Men fordi jeg allerede var i Singapore og jobbet med en feltoppgave (i forbindelse med en internasjonal masteroppgave i Bærekraftig utvikling og bærekraftig energi, journ.anm.) var det naturlig at jeg dro, sier hun.

Helseth, som sitter i styret i Spire, Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon, var opptatt av miljø også før hun dro til Bali, men det var besøket på sydhavsøya som skulle tenne et langt større engasjement.

– Jeg har hele tiden vært opptatt av miljø, men på et litt nærere nivå, sier hun, og forteller om resirkulering og energiforbruk lokalt.

Ikke bare redde verden

Det var nemlig i etterkant av miljøkonferansen at Helseth kom i kontakt med den europeiske delen av det globale klimaprogrammet "Challenge Europe".

– Oppgaven vår er å utvikle klare og konkrete ideer, og ikke bare redde verden "over natten". Det kan være frustrerende, for det er så mye å ta tak, sier Helseth engasjert.

De norske klimaadvokatene skal utvikle to-tre ideer som kan utredes videre og forhåpentligvis settes ut i livet ved hjelp av samarbeidspartnerne, som i Norge er StatoilHydro, UD, miljøorganisasjonene ZERO og CICERO, Meteorologisk institutt og Grønn Hverdag.

– Akkurat nå jobber vi med en idé om mer klimavennlige skolebygg. Det er noe som engasjerer med veldig, og at bærekraftig utvikling og klima skal bli en større del av undervisningen, sier hun.

En samfunnsleder?

Omtalen av seg selv som en "morgendagens leder" har hun ikke helt tatt stilling til.

– Men kanskje de andre er det?! smiler hun, og forteller om svært dyktige folk med ulik bakgrunn; det er alt fra arkitekter til markedsførere og de som har jobbet med klimaspørsmål tidligere.

Neste år skal alle klimaadvokatene fra landene som er med møtes til en felles konferanse og utveksle ideer og erfaringer.

– Flau!

Helseth er sikker på at hun vil jobbe videre med klimaspørsmålet, også når prosjektet er over.

– Jeg har lyst til å jobbe med barn og unge og undervise om bærekraftig utvikling og klima i en eller annen sammenheng, sier hun, og mener at det internasjonale engasjementet har gitt mersmak.

– I klimaspørsmålet er det viktig å tenke internasjonalt, og det har jeg gjort i et år nå. Likevel er det mye å ta tak i i Norge. Det er et vanvittig paradoks at vi her i landet snakker så positivt om miljøvern, samtidig som vi tjener oss rike på olje og gass, som er årsak til utslipp av karbon. Det gjør meg "flau" over å være norsk, sier Helseth, som mener vi bør gjøre mer på hjemmebane:

– CO2-lagring er et stort norsk mantra. Det er bra, men vi skal fortsatt forurense like mye som før. Jeg mener det er å satse i feil ende: Det bør legges mer ressurser i utvikling og forskning på fornybar energi. Istedenfor å tenke preventivt, er fokuset på å rydde opp etterpå.

– Folk må få øynene opp. Kan vi få til det med dette prosjektet? Jeg håper det!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse