– Kan ikke jage tiggerne

Thomas Breen, AP- politiker i Stortingets justiskomité.

Erling Lae gir et feil bilde av tiggersituasjonen i byen, mener stortingspolitiker Thomas Breen, som hevder Lae ikke har tatt kontakt med andre politikere om saken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2008 kl 07:52

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

STORTINGET: – Alle var stort sett enig i oppheving av løsgjengerloven. Erling Lae sier han møter veggen når han snakker med stortingspolitikerne. Han har aldri kommet til oss med saken. At han ikke får sine egne i tale er ikke noe han kan henge ut alle for. Jeg tar gjerne en debatt med Lae, sier Thomas Breen (A), fra Stortingets justiskomité. Han mener Lae forenkler saken grovt i Lokalavisene Oslo nylig.

Menneskelige elementer

Breen reagerer på Laes synspunkter om situasjonen.

– Jeg er ikke enig i at vi skal jage mennesker. Etter loven ble fjernet, er det ikke lenger ulovlig å tigge. Men det er lov å straffe noen som forvolder skade eller opptrer truende. Om tiggerne ikke gjør dette, kan de ikke straffes, sier Breen, og spør hva målet med bortvisninger er og hvor langt man skal vise dem bort.

– Her er det menneskelig elementer. Høyre unnviker alltid å svare på slikt. Man kan ikke forfølge en tigger, man må forfølge bakmenn som organiserer dette.

– Må raide bakmenn

– Vi må utdanne flere politifolk slik at de får ressurser til å kunne etterforske og "raide" bakmenn, mener Ap-politikeren Han tror ikke vedtekter vil hjelpe.

– Løsningen ligger i både sosialpolitikken og hos politiet. Organisert tigging kan for eksempel bli en sak for politiets STOPP- gruppe. Likevel har jeg tiltro til politiets prioriteringer av saker og vi kan heller ikke legg alt ansvar på dem, sier Breen, som også spør hvorfor Høyre har tenkt å stemme imot kriminalisering av sexkjøp, når de er så opptatt av å kunne vise bort de prostituerte?

– Her snakker Høyre mot bedre viten.

Organisert er ulovlig

Som saksordfører under opphevingen av løsgjengerloven er Breen godt kjent med saken.

– Jeg har ikke dekning for å si at tiggerne er i landet ulovlig, det er ikke bevist. Lae surrer i denne debatten. Han blander organisert kriminalitet med tigging. Organisert kriminalitet er ulovlig. Det er skremmende at et byråd forenkler en slik sak, mener han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse