- Kjøp hund på lovlig vis

Emilie Thomassen har sørget for at Nordre Akers nye firbente beboer er kommet til landet på legalt vis.

"Veskehund" og "smykkehund". Stor etterspørsel og skyhøye priser skaper optimale forhold for det illegale markedet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2006 kl 11:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Korsvoll: - Chihuahua er en rase som krever like mye som andre hunder, påpeker Emilie Thomassen som valgte nettopp denne rasen mest på grunn av størrelsen og mulighet å ha hund selv når en bor trangt.

- Det er dessuten en hengiven type hund, sier eieren av "Twinkle", en Chihuahua som er kommet fra Amerika på lovlig vis og som oftere er å se på tur rundt Sognsvann enn i en håndveske.

- Ved anskaffelse er det viktig å stille særlige krav til helsen til Chihuahua-valper med tanke på arvelige sykdommer. Siden denne rasen er blitt så moderne er den i ferd med å bli overavlet, slik det skjedde med colliene etter Lassie-filmene dalmatinerne etter filmen om de 101.

- Og ikke kle på de små hundene klær. Alle hunder bruker kroppen til å gi signaler til hverandre. Å frata hunden muligheten til å vise at den reiser bust eller logrer er med på å skape misforståelser de firbente imellom, noe som igjen kan skape adferdsproblemer, sier hun.

Et økende problem

- Få kontakt med en god oppdretter og hold deg unna den useriøse delen av annonsemarkedet. En seriøs oppdretter selger gjerne en Chihuahua for mellom kr.15.000 og kr. 25.000 kroner. Fra useriøse kan hundene fort bli solgt for over denne summen. Norsk Miniatyrhund Klubb og Norsk Kennel Klubb har god oversikt over oppdretterne og bør kontaktes hvis en ønsker å skaffe seg en Chihuahua og er i tvil, råder Thomassen.

- Før Mattilsynet startet sin kampanje for å informere om importreglene fra land med rabies, var det mange som ikke var klar over alle importreglene. Nå er kunnskapen blitt bedre. Hvis en ikke tar alle nødvendige forhåndsregler kan hunden i verste fall risikere å bli avlivet etter ankomst til Gardermoen. Dette er ingen tjent med, sier hundeeieren idet hun får et fuktig nuss på kinnet av sin firbente venn.

Ikke kjøp innsmuglet hund

Mattilsynet poengterer viktigheten av å være klar over at hundevalper som smugles er utsatt for til dels store lidelser. Disse valpene stammer ofte fra virksomheter som må karakteriseres som "hundefabrikker", hvor det drives ren rovdrift på dyrene. Tisper kan ha 10-12 kull uten mulighet til å hente seg inn mellom hvert kull, og valpene tas fra moren alt for tidlig. Hundene lever meget kummerlig, før de smugles inn til Sverige og Norge under dyrevelferdsmessig sett helt uakseptable forhold. Ved å kjøpe slike hunder blir man selv en bidragsyter til at denne virksomheten kan fortsette.

Det er mistanke om at hundesmugling fra Øst-Europa er i ferd med å bli en del av den organiserte kriminaliteten, som blant annet omfatter narkotikasmugling. Profitt er drivkraften bak den type kriminalitet, og ved å kjøpe smuglede hunder bidrar man til at virksomheten fortsetter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse