- Kjør forsiktig ved skolestart

Snart begynner barna på skolen igjen. - Gjør det enklere for barna å gå til skolen, oppfordrer Helsedirektoratet.

Trygg Trafikk oppfordrer bilistene til å ta hensyn til elevene slik at skoleveien blir trygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.08.2008 kl 16:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: De neste ukene skal nær 60 000 barn født i 2002 ut på skoleveien for første gang. I tillegg er det rundt 530 000 andre elever i grunnskolen.

Helsedirektoratet er bekymret over at dagens barn er langt mindre aktive i hverdagen enn tidligere, og oppfordrer derfor i en pressemelding skolebarna til å gå til skolen.

- Å gå eller sykle til skolen gir både frisk luft og bevegelse, og en god start på skoledagen i tillegg til en reell helsegevinst, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet

- Planlegg slik at barna skal gå

Den viktigste årsaken til at nær et av tre barn blir kjørt i bil til skolen er dårlig tid, og at foreldrene skal forbi allikevel. Det viste en spørreundersøkelse gjennomført for Trygg Trafikk av Norstat i 2007. Mange tenker ikke på at barnet mister viktig trafikkerfaring, og den daglige fysiske aktiviteten skoleveien bør være.

- Barn lærer lite av å sitte i baksetet. Foreldre bør ta seg tid til å gå sammen med barna til skolen, i stedet for å velge bilen, oppfordrer Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg.

Mindre overblikk

Skolestarterne rager bare rundt 120 cm over bakken, og får derfor mindre overblikk enn voksne over trafikksituasjonen - og heller ikke er like synlige. I tillegg har de dårligere sidesyn og evne til å høre hvor lyder kommer fra. Og ikke minst er de impulsive.

Trygg Trafikk oppfordrer derfor til å være forberedt på at barn oppfører seg annerledes i trafikken enn du selv ville gjort, ta hensyn, og opptre som et godt eksempel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse