Nye Kjelsåsveien 114-116: Klager utbyggingen inn for Fylkesmannen

Etter planen er dette nye Kjelsåsveien 114 - 116, trikken i Grefsenveien til venstre i bildet. Sveitservillaen er på denne illustrasjonen kun markert med firkantet hvitt bygg mot Myrerskogveien - ytterst i grøntområdet. FOTO: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN/Hille Melby Arkitekter AS

«Så langt har vi blitt avfeid (…) Vi forstår et behov for omsorgsboliger i Oslo, men planer, regler og forskrifter skal vel følges uavhengig av formål?»

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2015 kl 10:27

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Denne sveitservillaen skal bevares, og flyttes til sør på tomta i Kjelsåsveien 114 - 116. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

KJELSÅS: Som Nordre Aker Budstikke skrev om for kort tid siden, er i planene store endringer på gang, for Kjelsåsveien 114-116. Ny bebyggelse med blant annet 80 omsorgsleiligheter.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Det legges også opp til å flytte den gamle og bevaringsverdige sveitservillaen på tomten, tidligere politistasjon på Kjelsås, til andre enden av tomten, syd mot Myrerskogveien.

Forslagsstiller til prosjektet er kommunens Eiendoms- og Byfornyelsesetaten. Like før sommeren vedtok Oslo Bystyre detaljregulering av eiendommen i Kjelsåsveien 114-116, der blant annet Kuben Eldresenter holder til.

LES OGSÅ: Den nye Alerselva-turveien fra Kjelsås til Nydalen fikk en skikkelig test av det kraftige regnværet

Lite gehør

Det har vært flere beboere i området som har klaget på planene. Men det var lite gehør å få hos politikerne og kommunen. Bortsett fra noen små justeringer i planen, som bevaring av åtte trær og nyplanting av fem nye, så ble planene vedtatt slik utbygger Eiendom- og byfornyelsesetaten ønsker.

Klage til Fylkesmannen

Men nå har beboere i nærområdet klaget utbyggingsplanene inn for Fylkesmannen, beboere som føler at deres innspill til planen har blitt «avfeid på en urimelig måte». Og som etterlyser alternative forslag til utbygging på tomten.

LES OGSÅ: Her skal du få en skikkelig nøtt: Hvor går grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

De peker også på det de opplever som feilaktige fremstillinger av prosjektet, og at ikke politikerne har fått tilstrekkelig informasjon i forhold til det vedtaket som har blitt gjort.

Klagerne mener også at utnyttelsesplanene for tomten er 50 prosent BYA, og ikke 40 BYA, som fra sakspapirene.

– Misvisende

– Illustrasjonstegningene er videre misvisende når det gjelder det faktiske terrenget på tomtene. På tegningene kan det se ut til at det er relativt flatt mellom Kjelsåsveien mot Grefsenveien, mens realiteten er at tomtene skråner ganske kraftig fra starten, står det også i klagen.

Og hvorfor må den gamle sveitservillaen flyttes? Det står også i planene «dersom dette ikke går, kan de sette opp et bygg med tilsvarende størrelse?»

LES OGSÅ: Bli med på Norges største turmarsj på torsdag – langs Akerselva!

Speilvendt?

– For eksempel kunne et alternativ være å bevare villaen i Kjelsåsveien der den er i dag, og speilvende prosjektet, foreslår beboerne.

Som viser til småhusplanen, og at de ikke har fått noe «fornuftig svar» på hvorfor småhusplanen i dette tilfellet skal fravikes, og omreguleres.

– Det er uklart hvor høy bygningen faktisk blir, men i svar skisseres 11 meter fra Kjelsåsveien, og opp til 14 meter før takterrassen starter i Nord, skriver også klagerne.

Innsyn

– Foreslåtte plantegning medfører betydelig innsyn mot naboer i Nord, med hele 21 terrasser og takterrasse direkte mot naboenes uteområder, i tillegg til innsyn mot oppholdsrom og soverom, står det videre.

I tillegg pekes på at store, gamle og skjermende trær skal felles, for å gi plass til nybygget

Det trekkes også frem at trafikken til de nye leilighetene og senteret skal dirigeres inn fra Kjelsåsveien, ikke som nå fra Grefsenveien, Kjelsåsveistrekket forbi tomten er en mye brukt skolevei - les hele klagen her.

LES OGSÅ: Vil bosette 400 flyktninger i Nordre Aker

I dialog med Kuben

I bystyrets vedtak står det også følgende: Bystyret ber byrådet om å gå i dialog med eksisterende driver av eldresenter, Kuben, for å gjøre seg kjent med denne aktørens innspill.

– Når det gjelder Kuben eldresenter, som driver et verdifullt tilbud til eldre i bydelen, skal Eiendoms- og byfornyelsesetaten og bydelen sammen se på muligheten for midlertidige lokaler i nærheten mens utbyggingen pågår. Det vil også være dialog rundt eldresenterets fremtid i de nye lokalene, sa kommunikasjonssjef i Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Lena Nesset, til Nordre Aker Budstikke i tidligere sak.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse