Vinslipp på Polet: Klar for noe annet enn øl og akevitt til julematen?

CHAMPIS TIL LUTEFISK: Gremillet Brut Sélection

Frisk og syrlig riesling til svineribbe? Champagne til pinnekjøtt? Pinot gris til lutefisk? Ja, hvorfor ikke?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

GRIS TIL LAM: Pfister Pinot Gris Tradition 2006

Se bildet større

RIESLING TIL RIBBE: Wagner Stempel Siefersheimer Riesling vom Porphyr 2007

Se bildet større

FYLDIG ITALIENER: Villa Chiòpris Pinot Grigio 2007

Se bildet større

GODE ALTERNATIVER: Hvorfor ikke prøve noe annet enn øl og akevitt til julemiddagen?

Jeg har i alle år ment at slike kombinasjoner kan fungere utmerket – selv om ordene "hvit vin" og "julemiddag" kan høres ut som en umulig match for mange.

Men jeg er ikke alene om å ha denne oppfatningen. Vinmonopolet velger i sitt novemberslipp å slå et slag for slike utfordrende kombinasjoner.

Ta dette som en invitasjon til å prøve noe annet enn øl og akevitt til ribba, lutefisken eller pinnekjøttet, for her er det mange "vanlige" hvitviner og hvite musserende som kan gi deg aha-opplevelser. Flere av disse vinene vil også smake utmerket til vellaget sjømat og skalldyr.

Godt hvitt til julemat, og annen mat

6 STJERNER:

****** Gremillet Brut Sélection

Frankrike (Champagne). Nr. 49439. Kr. 198,00. Basisutvalg

- Frisk, typeriktig og spenstig champagne. Ren duft av sitrus, med bred smak og fin mousse. Lansert som drikke til lutefisk, og det gikk faktisk overraskende bra. Men du verden, champagne kan jo drikkes til enhver anledning.

****** Pfister Pinot Gris Tradition 2006

Frankrike (Alsace). Nr. 80066. Kr. 147,70. Basisutvalg

- Vin på druen pinot gris i en uvanlig frisk utgave. Det dufter eple og sitrus, og smaken er bred og rik med fin ettersmak. Lansert til pinnekjøtt, og det funket bra, men vinen er også svært anvendelig til annen mat, ikke minst lunchbord og hvitt kjøtt.

****** Wagner Stempel Siefersheimer Riesling vom Porphyr 2007

Tyskland (Rheinhessen). Nr. 80081. Kr. 189,90. Basisutvalg

- Utvalget av flotte rieslingviner er enormt i Norge, og her kommer nok fin flaske. Det dufter eple, sitrus og tropisk frukt. Vinen har fin rik smak med stor friskhet og lang ettersmak. Lansert til julens ribbemiddag, og denne passer flott. La meg også peke på en rekke andre fine tørre rieslingviner i polets utvalg som vil fylle rollen like bra.

5 STJERNER:

***** Villa Chiòpris Pinot Grigio 2007

Italia (Friuli). Nr. 80071. Kr. 106,90. Basisutvalg

- Gammel kjenning fra Nord-Italia som dufter pære, sitrus og blomsteraromaer. Ganske fyldig vin med bred smak og nesten litt fet munnfølelse. Lansert til pinnekjøtt, og det går bra, men vinen er også svært velegnet til hvitt kjøtt og koldbord.

***** Badoz Crémant du Jura Brut

Frankrike (Jura). Nr. 80085. Kr. 146,90. Basisutvalg

- Musserende vin i rimeligere prisleie laget på chardonnay etter samme metode som champagne. Det dufter litt vegetalt med aroma sitrus og bakverk. Vinen har bred kompleks smak og stor friskhet, noe som gjør den svært velegnet til mat, gjerne gjennom hele måltidet fram til desserten.

***** Rei Brigo Albariño 2007

Spania (Rias Baixas). Nr. 80073. Kr. 109,90. Basisutvalg

- Fra Spanias beste hvitvinsområder nord mot Biskayabukta. Det dufter blomster, sitrus og syrlig eple. Smaken er bred og litt tung med stor frukt og fin friskhet. Anvendelig matvin både til jul og ellers.

***** Müller Bopparder Hamm Fässerlay Riesling Kabinett Trocken 2007

Tyskland (Mittelrhein). Nr. 80077. Kr. 139,90. Basisutvalg

- Håpløst langt navn, men bra vin, kanskje aller best til sjømat og hvitt kjøtt. Typiske rieslingaromaer med syrlig eple og tropisk frukt. Frisk og delikat i munnen, men ikke helt med den fylden som kreves mot ribbe og annen julemat, syns nå jeg.

***** Kellerei Kaltern Weissburgunder 2007

Italia (Alto Adige) Nr. 80072. Kr. 124,90. Basisutvalg

- Vi er i Nord-Italia, langt opp mot Østerrike, hvor druen pinot blanc på høytliggende vinmarker utvikler overraskende fin syre og kompleksitet. Krydret duft med pepper, blomster og modent eple. Ganske fyldig vin med fin aroma og rik smak. Velegnet matvin, mer til skalldyr enn ribbe.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse