Fransk duell:

Klar seier til underdog

MEGANE: Vinner på total fornyelse.

Storselgeren Peugeot 308 møter den nesten glemte Renault Megane til fransk kompaktbilduell. Outsideren vant.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2009 kl 12:50

Svært mange av de kompakte familiebilene er skiftet ut med nye modeller de siste to årene. Men knapt noen av dem er helt nye, fordi produsentene nesten uten unntak har valgt å bygge videre på eksisterende modell. Dette gjelder ikke minst VW Golf, landets for tiden mest kjøpte bilmodell.

Men det gjelder også ukens testbiler. Både Peugeot 308 og Renault Megane har forgjengeren i bunnen. For så vidt ikke noe galt i det, men vi synes i dette tilfellet at Renault har gjort videreutviklingsjobben bedre enn Peugeot.

Da franske biler økte i popularitet sa vi at det skyltes at de ikke lenger var så franske. Nå spør vi hvor det ble av identiteten, og hvorfor norske bilkjøpere skal velge fransk bil framfor dusinet av konkurrenter fra Tyskland, Japan og Korea?

Meningen var at Citroën C4 også skulle vært med i denne helfranske bataljen, men siste versjon av bilen var ikke å få tak i da testen ble gjennomført.

Renault Megane

Renaults hovedproblem i Norge kan oppsummeres med at de forspiste seg på egne ambisjoner etter bruddet med Volvo. Det måtte gå galt, og endte med en nær usynlig posisjon på egne ben. Ikke minst sa mange av forhandlerne takk og farvel.

Så om Megane uten tvil er en bra bil, hjelper det lite når organisasjonen som skal ta hånd om bilene og kundene i Norge knapt har ressuser til å gjøre Renault synlig. En av Europas storselgere må her i landet finne seg i å stå langt bak i køen.

Så selv om testteamet fort fant fram til bilens mange kvaliteter

— og valgte den isolert sett som vinner over Peugeot 308

— må kjøpere av Megane i dagens situasjon ha et forholdsvis langt perspektiv på kjøpet for ikke å tape betydelig annenhåndsverdi i forhold til eksempelvis VW Golf og Toyota Auris.

Peugeot 308 lever også et enklere liv på bruktmarkedet enn Megane.

Forbedret styring

Men til bilen: Megane nærmer seg Ford Focus i kjøreopplevelse, ikke minst takket være sterkt forbedret styring. Bilen underholder på veien, har størst bagasjerom enn 308 og gir et snev av premiumfølelse.

Testbilens xenonlys fulgte bilen gjennom svingene, og du blir fort glad i et låsesystem som automatisk låser dørene opp og igjen.

For å få fart i salget valgte Renault å prise ny Megane svært aggressivt. Da er 110 hk motor av avgiftshensyn kuttet til 90 hk. Sammenliknet med Peugeots 109 hk og 40 Nm mer i drakraft blir den i slappeste laget

— uten egentlig å være slapp.

Men det er likevel riktig å spørre seg hvorfor man skal kjøpe en Megane, når man får Kia Ceed med like mye plass, til like god pris, med samme motorytelse, forbruk og utslipp

— og med syv års garanti på motor og drivverk.

Peugeot 308

En helt midt på treet-bil, omgitt av kompromisser, men med klassens kanskje beste dieselmotor på 1,6 liter/109 hk. Hele 240 Nm i drakraft holder for de fleste.

Forbruket i testen endte på 0,486, altså en tanke under oppgitt gjennomsnittsforbruk. Det var vi ikke i nærheten av med Megane

Problemet hos 308 ligger i noe svømmende styring, dvaskt girskift og et chassis som rett og slett ikke er moderne nok sammenliknet med Megane. Særlig styrepresisjonen utgjør det store skillet mellom de to.

Men plassen oppleves rausere i 308 enn Megane og de faktiske mål viser at det stemmer, ikke minst gir større utvendig høyde seg utslag i bedre innvendig plass. Kun på ett punkt taper 308; den har mindre bagasjerom.

Forgjengeren til 308

— 307

— hørte ikke med blant klassens mest pålitelige biler. Det er å håpe at Peugeot mener alvor når de nå sier at kvalitet har førsteprioritet.

Vår mening om testbilene:

Peugeot 308

Renault Megane

Bak rattet

6,5

7,5

Plass

7,5

6,5

Bagasje

6,5

7,0

Komfort

7,5

8,5

På veien

6,5

8,0

Ytelser

8,0

6,5

Forbruk/CO2

8,0

8,0

Sikkerhet

9,0

9,0

Utstyr

6,5

8,0

Pris

7,5

9,0

Sum (100)

73,5

78,0Testbilene i tall:

Peugeot 308

Renault Megane

Pris billigste*

258.900 kr

212.900 kr

Pris testet bil

262.900 kr

237.900 kr

Lengde

4,28 m

4,30 m

Bagasje (VDA)

348 l

372 l

Motor (Volum/hk)

1,6 Dl/109 hk

1,5 Dl/90 hk

Moment

240 Nm

200 Nm

Forbruk (EU)

0,49 l/mil

0,45 l/mil

Forbruk (test)

0,486 l/mil

0,532 l/mil

CO2-utslipp (EU)

129 g/km

119 g/km

0-100 km/t (test)

11,7 sek

13,8 sek

Toppfart

190 km/t

180 km/t

80-0 km/t (brems)*

30,4 m

30,7 m

Støy(målt)

65 dBA

66 dBA

Kollisjonsputer

7 stk

6 stk

4x4

Nei

Nei

Garanti

3 år

3 år

EuroNCAP**

5 stjerner

5 stjerner

Data: Bilnorge.no/OFV/Produsentene

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

  • Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten. Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
  • Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
  • Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrittyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
  • En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

  • Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
  • Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres i 90 dager etter at abonnementet er utløpt eller til brukerontoen slettes.

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon