Klart bikkja går til tannlegen

- Det er like viktig å fjerne tannstein på hundene, som for oss mennesker. Tannstein kan føre til betennelse i tannkjøttet, som etter hvert fører til tap av tannfestet og løse tenner, sier veterinær Mari Mykland ved Kjelsås Dyreklinikk.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Hunder får også tannstein, og viktig å fjerne den før det går for langt, og det kanskje blir betennelser. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

KJELSÅS: Man tenker kanskje at bikkja fikser tennene selv, ved å gnage på tyggebein kanskje pinner.

Men ta en titt inn i hundegapet, så ser du kanskje at bikkja også har, eller begynner å få, for mye tannstein. Kanskje på tide med en tur til veterinæren?

Veterinær Mari Mykland forteller hvorfor det er så viktig å jevnlig fjerne tannstein på hunden, men også på katten.

Betennelse

- Det er likeså viktig å fjerne tannstein på hundene, og kattene, som for oss mennesker. Tannstein kan føre til betennelse i tannkjøttet, som etter hvert fører til tap av tannfestet og løse tenner, sier veterinæren.

Hun forklarer videre at tannstein begynner under tannkjøttranden, som et brungult belegg.

- Dersom dette får utvikle seg videre, blir det lommer under tannkjøttet og tannkjøttet trekker seg tilbake slik at deler av røttene kan komme fram.

Men det er flere ting vi hundeeiere kan gjøre for å hindre - og å minske - dannelsen av tannstein på hundetennene.

LES OGSÅ: Den frekke «takleggeren» ødela først deler av taket til Tore (86), før han så tilbød seg å reparere det, for mange tusen kroner

Tannpuss

- Det viktigste er tannpuss, og det er viktig å trene på tannpuss fra bikkja er ganske ung. Det kan også være lurt å gi dyret ditt tørrfôret tørt. På denne måten får tennene noe å arbeide med, da dette skaper friksjon og reduserer sjansen for tannstein, oppfordrer Mykland videre.

Hun sier i tillegg at jevnlig tyggebein kan hjelpe noe.

- Jeg synes mange hundeeiere generelt er veldig flinke til å komme hit og fjerne tannstein på hundene her. Det er kanskje mer vanskelig å få en god pusserutine hjemme, men jeg har inntrykk av at flere hundeeiere blir flinkere på det også, sier Mykland videre.

Og legger til at det nok er mer utfordrende å få pusset tenner på katten, enn på hundene.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse