ANNONSE
Annonse

Klart det er multer i Oslomarka!

Du trenger ikke dra helt til nord, for å finne multer. Foto: PRIVAT

– De er veldig gode, alldeles nydelig blautmulte, forteller Roar.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.07.2018 kl 09:54

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Leser Roar forteller at de små, gule bærene nå er å finne i skogen:

– Multene er i Nordmarka, og det er en del enkelte steder. På myrene i høyden. De er veldig gode, alldeles nydelig blautmulte, forteller Roar.

Vanlig i nord

Derimot er det mest vanlig å finne multer i nord:

Multer er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet. Et godt år er det anslått at så mye som 16.000 tonn multer kan plukkes i de tre nordligste fylkene. Lenger sør i landet er det stedvis gode multeforekomster, mest i fjellet. I Trøndelag er Lierne, Meråker, Røros og Stjørdal kjent for å være gode multekommuner. (Kilde: Wikipedia)

Nam, nam. Multer er godt! Foto: PRIVAT

Dra litt utenom stiene

Biolog Arnodd Håpnes fra Kjelsås bekrefter det Roar sier: Det er forekomst av multer i Nordmarka også:

– Særlig i litt mer høyereliggende deler, og mest i myrområdene og fuktige sumpskoger. Hvis du drar litt utenom stier og leter så kan du finne mer enn nok til multekremen julaften. Jeg har selv funnet multer nær byen. De er jo litt eksklusive, men vent til de er gule og solmodne, ikke plukk karten, oppfordrer Håpnes.

Har du funnet multer? Send oss et bilde!

Om multer

Mange regner multer som kongen av de viltvoksende bærene. Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske multer selges for det meste i spann.

Bruksområde: Multer spises naturell med fløte og sukker eller som multekrem. Multer kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Multer kan gjerne fryses ned for senere bruk.

Egenskaper: Multer har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Multer har i tillegg et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav: Friske multer skal være rene og modne med god gulfarge. Gjæring, mugg eller råte skal ikke forekomme.

Lagring: Friske multer har et høyt innhold av et konserverende stoff som heter benzosyre hvilket vil si at de kan oppbevares i kjøleskaptemperatur over en viss tid. Vi vil allikevel anbefale å fryse dem ned for å unngå at de begynner å gjære.

Kilde: Frukt.no

LES OGSÅ:

Ikke en veldig fresh type å møte på å treningssenteret

Utbygger satt opp hus på nabotomta, asfalten revnet. Hvem skal betale?

I denne bydelen spiser de unge mest salat og trener mye

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse