Klart for digital bilradio

RADIO GA-GA: Alt ligger nå til rette for digitale bilradioer.

Den europeiske kringkastningsunionen (EBU) er nå enige om en felles digitalradiostandard som skal virke på tvers av landegrensene.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Endelig kan bilprodusenter i alle land utstyre sine biler med den samme digitalradiotypen. Nyheten fra EBU kan få stor betydning for innføringen av digitalradio i Norge.

– Dette er en gledelig nyhet for landets bilprodusenter, som lenge har etterlyst klare føringer for radioens fremtid, sier Rolf Brandrud, Leder for Norske Radiodager.

– Uklarheter knyttet til valg av digitalradiostandarder har ført til at de fleste produsentene har levert nye biler utstyrt med tradisjonelle FM-radioer. Den største usikkerheten har vært knyttet til om det vil være mulig å bruke norsk digitalradio utenfor landets grenser.

– Denne tvilen er nå feid til side, og digitalradioen vil i fremtiden også fungere når man er på biltur rundt omkring i Europa, forteller Brandrud.

Tre profiler

Det er nå definert tre profiler for digitalradio; Standard, Rich Media og Multimedia Receiver. Alle variantene håndterer de tekniske standardene DAB, DAB+ og DMB audio. Samtlige vil fungere både i Norge og i de andre landene innenfor EBU.

Samtidig legger profilene opp til at kringkasterne og utstyrsprodusentene, i tillegg til tradisjonell lyd, også kan levere nye tjenester som bilder, EPG, websider og video. Brukerne vil selv kunne velge den mottakeren som best passer deres behov.

– Den nye europeiske standarden baner vei for å digitalisere radioen. En digitalisering vil føre til at kanaler som blant annet Radio 1 og Radio Adressa, som ikke fikk fornyet sine FM-konsesjoner, digitalt vil kunne fortsette sine populære sendinger.

– I en digital fremtid vil ikke diskusjonene handle om sendekapasitet. Vinnerne vil bli radiolyttere over hele landet som vil få et langt bedre tilbud enn det de har i dag, avslutter Brandrud.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse