Knakende gode kjaker

 

Ofte har jeg skrevet om noe av det beste jeg vet. Her kommer selve innertieren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

Se bildet større

SETT PÅ KJAKAN: Svinekjaker i mørkt øl med trøffel-potetmos.

Opplevelsen av en rett eller et måltid kan ofte være preget av en situasjon og en stemning. Dagens rett er et unntak: Den kan fungere for de fleste sinnsstemninger, nesten som tilfellet er med champagne. Inspirasjonen fikk jeg på en kvarterskro i Stockholm, Rolfs kök. Der har de en rett de aldri tar av menyen, oksekjaker i rødvinsaus med trøffelmos. Min største aha-opplevelse de siste årene. Her er det ingen grønnsaker på tallerkenen. Rett og slett bare kjøtt, pottit og saus. Dette er mat for de ekstra tøffe, skikkelig vikingmat.

Kjaker er noe som mange kokker elsker. Disse utsøkte kinnstykkene var i gamle dager forbeholdt hedersgjesten, så kanskje er det derfor kokkene tar dem selv?

Kjøttet er helt spesielt og skiller seg fra det meste annet på dyret. Det er ekstremt smaksrikt og har muskulært fett som gjør det saftig, samtidig som det har en morsom konsistens.

Kronen på verket – i dagens rett – er trøffelen. Trøffel er dyrt, eksklusivt og kun til fest. Mitt første møte med skikkelig sort vintertrøffel, var hos Odd Ivar Solvold da han trente til kokke-VM. Den smaken sitter igjen enda.

Trøffel er en sopp som gror 20-40 cm under bakken, så det er vanskelig for en soppturist å tilfeldig tråkke over noen. Til dette brukes det spesialtrente hunder som markerer hvor de befinner seg.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse