- Knuser ruter og raner barn på Halloween

Politiet setter inn ekstra innsats fredag kveld.

Hans Erik Gjerlaug ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon. FOTO: Foto: Mari Sleten

Ruteknusing, eggkasting, ran og maskebruk er hendelser politiet må rykke ut til på Halloween.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2014 kl 13:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Halloween-feiringen skal være litt nifs, men mest hyggelig. Men politiet opplever både flere tilfeller av skadeverk og ran denne kvelden. FOTO: Illustrasjonsfoto: Karl Andreas Kjelstrup

OSLO/MANGLERUD: Den amerikanske Halloween-tradisjonen har blitt en stor begivenhet også i Norge.

Fredag 31. oktober vil tusenvis av mennesker kle seg ut som alt fra prinsesser til hekser. Men selv om det er en tid for å ha det gøy, så skjer det mye som ikke er trivelig.

Hans Magnus Gjerlaug ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon, sier at det foregår relativt mange flere tilfeller av skadeverk på Halloween.

- Vi kjenner ikke omfanget 100 prosent, vi er helt avhengige av at publikum ringer inn til oss eller anmelder når de oppdager det. Men av de forhold som vi kjenner til, har det vært en del hendelser på kvelds- og nattetid de fire siste årene. I disse tilfellene har dette gått ut over både tilfeldige bolighus, butikker og skolebygg.

LES OGSÅ: Festmagasinet Standard ruster opp til Halloween

Foreldre må ta ansvar

- Foreldrene har en viktig rolle og bør vite hva sitt barn eller ungdom holder på med og være tydelig på reglene som gjelder. Halloween gir ikke noe amnesti for å bryte noen lover. Vi kjenner til episoder der ungdom har ranet andre barn eller unge for godteri, og det tar vi selvsagt alvorlig, sier Gjerlaug.

Han sier politiet tilstreber å være mannsterke ute, både i boligområder og i områder rundt kollektivholdeplasser.

- Ungdommer vi tar for skadeverk tar vi hånd om inntil enten foreldre kommer ut til stedet og henter, eller vi får kjørt disse hjem. Med mindre det er snakk om store verdier som er ødelagt, er det opp til de som har fått noe ødelagt å anmelde. Men i noen tilfeller er det mulig å gjøre opp for seg der og da, ved at ungdommene for eksempel vasker etter seg, eller gjør en direkte avtale med den fornærmede.

LES OGSÅ: Kommentar: La barna få feire Halloween

Erstatningspliktige

Ungdommer som begår skadeverk er erstatningspliktige, selv de som er under 15 år. Straffesaker med ungdommer under 18 år er prioritert på politistasjonen. De fleste som begår disse forbrytelsene på Halloween går på barne- og ungdomsskolen. Gjerlaug sier at de sjelden kommer over slike forhold uten hjelp av publikum, så de ønsker at alle har en lav terskel for å ringe inn og varsle om pågående skadeverk.

- Det bør ikke være særlig interessant for en som nærmer seg slutten av ungdomsskolen å drive med ugagn på den måten, enten det er tilgrising, trusler eller å knuse vinduer. På slike kvelder ønsker vi å formidle at en selv avgjør hvem en ønsker å åpne døren for, og anmoder om å være reflektert rundt hvem en vil slippe inn, både i oppgangen og i boligen.

Gjerlaug sier de informerer om at det på en slik kveld ikke er anledning til å gå rundt med maskert ansikt.

- Patruljene våre ute er opptatt av å avanonymisere disse ungdommene.

Antall slike hendelser er blitt noe redusert de siste årene i manglerudpolitiets område.

LES OGSÅ: Skrekk og gru! Det er Halloween!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse