ANNONSE
Annonse

Københavns svar på Meatpacking District

Købens kjøttmarked

KUNST & COCKTAILS: – Alt på Karriere er faste kunstinstallasjoner; fra bardisken og lampene, til cocktailmenyen og toalettene, forklarer Sine Suksdorf Bjarnason begeistret gjennom pulserende dj-beats.

I Københavns kjøttdistrikt mikses flesk og fraflytta fabrikker med tidsriktig kunst og kreative barkonsepter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2009 kl 08:55

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Et par trøtte rullingsrøykere stuer frosne kadavre i ventende kjølebiler, mens gaffeltrucker med hakkebøf og flæskesteg hoster over den store, nakne parkeringsplassen.

Noen øksesvingende slaktere skimtes så vidt bak hengende skrotter og sterile glassvegger – ellers ligger Kødbyen, "kjøttbyen", kald og død i vinterlyset.

Men bare fram til mørkets frembrudd. Da våkner hipsterne til liv.

Integrert kunst

– Det er sikkert sekshundre mennesker her, huier restaurantsjef Sine Suksdorf Bjarnason eksaltert gjennom suggererende disco-exotica-beats på Karriere, Flæsketorvets store kunstbar.

Det gamle slakterkvarteret på Vesterbro har, etter modell av New York og Londons "meatpacking-district", fått mer enn kjøttgrossister og revelsben på menyen. Både kunst og cocktails har inntatt de store, industrielle lokalene.

– Vi var de første som åpnet bar her, og nå har flere utesteder og gallerier kommet etter. De tomme lokalene i Kødbyen er jo så robuste og fede, de må brukes! gestikulerer Sine hektisk.

Klokka elleve er Karrieres betonggulv ryddet rent for spisende gjester, og nå har dj'er og dansenødne, dedikerte drinkmiksere og ditto drikkende, fått fritt leide. Ved midnatt står de tettpakket langs tolv meter ruvende bardisk, en bevegelig innretning i rustfritt stål designet av Karrieres initiativtaker, kunstneren Jeppe Hein.

Lampene over, eller lysskulpturene, er formgitt av Olafur Eliasson, og neonskiltet utenfor er signert norske Ingar Dragset. Som resten av inventaret – glassene, bordene, veggpryden – er alt her faste kunstinstallasjoner.

– Over 20 internasjonale kunstnere har bidratt til utsmykkingen av Karriere, og vi ønsker at stedet skal være et tilbud til alle kunstinteresserte, reklamerer Sine og åler seg mot baren.

– Men de som ikke vet noe om kunst, skal også ha det godt, gliser hun mot en selvantennelig ingefærcocktail.

Pop galleri

Vegg i vegg med cocktailkarrieren, på V1 Gallery, mingler kveldens vernissage-gjester med amerikanske samtidskunstnere over iskald flaskeøl. Galleri-interiøret, med sine blanke, hvite klinkerfliser, store glassfasader og lysstoffrør, holder godt på den antiseptiske slakteristilen.

– Kødbyen er fredet, opplyser gallerieier Jesper Elg.

– Så vi kan ikke bygge om.

– Men det vil vi da heller ikke, smiler han fornøyd mot rekkene av solgte John Copelands og Wes Langs.

Et lite knokekast unna, i ferske Galleri Dask, henger Kødbyens fotokunst, og i hjørnet av Flæsketorvet har renommerte Galleri Bo Bjerregaard flyttet inn i de gamle lokalene til Statens Levnedsmiddelkontrol.¨

– Det blir stadig flere gallerier her, og vi får oppkjøpere fra hele verden – også fra Norge, blunker Jesper på V1 lurt.

Internt

Klemt inn mellom samtidskunst og salamiproduksjon, på utestedet Jolene, hinter sjokkrosa skilt og svarte vegger om tidsriktig åttitalls-retro.

Her flyter hippe vesterbroere og Karriere-fjes forbi med strikkeluer og Kulturnytt-briller; i kjøttbyen skjener vi fram og tilbake mellom etablissementene.

I Jolenes intime bodega-avdeling finner vi likevel noen urokkelige studenter, komfortabelt nedsunket i loppismøbler og broderte puter.

– Københavnerne kommer til å forsvinne når turistene finner veien hit, bedyrer Ida Frantsi, tett omsluttet av sigarettrøyk, stålamper á la bestemor og barndommens koselige dyretapeter.

– Dette området er Københavns mest trendy, men det varer ikke når plassen blir mainstream, mener Ida og slår over til finsk med venninnen.

Tilbake på Karriere snubler vi imidlertid over et par inspirerte innfødte i den brasilianske kunstneren Ernesto Netos lounge-installasjon:

– Alt har jo sin tid, men jeg tror så visst ikke Kødbyen dør med turistene. Akkurat som ikke alle kjøttvarene her har forsvunnet til fordel for barer, reflekterer Christian Høygaard smørblidt ned i en flaske.

– Forresten, det er da mye god mad i øl?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.