– Kom deg ut og reis, lær et språk og forstå andre kulturer

– Kom deg ut og reis, oppfordrer kursleder Camilla Bogetun Johansen. FOTO: Annette Bjørndalen Søreide

- Gå ut av komfortsonen din, det er ikke så skummelt å lære seg noe nytt, oppfordrer Camilla Bogetun Johansen, kursleder for frivillig ungdom fra hele Europa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.02.2016 kl 18:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Denne gjengen fra forskjellig land i Europa har kombinert utenlandsopphold med frivillig arbeid i Norge. FOTO: Annette Bjørndalen Søreide

DISEN: Denne uken samlet 35 ungdommer seg på Haraldsheim Vandrerhjem på Disen. For å utveksle erfaringer rundt sitt opphold i Norge - ungdommene kommer fra hele Europa og har reist hit for å jobbe som frivillige gjennom Europeisk Volontørtjeneste (EVS).

Frivillig

De unge europeerne er fordelt på organisasjoner i hele landet, og er engasjert i alt fra miljøarbeid, kulturvern, arbeid med flyktninger, barne- og ungdomsarbeid, aktiviteter på frivilligsentralene og mye mer.

LES OGSÅ: Alexandra (12) fra Romania lærte seg flytende norsk muntlig og skriftlig på bare noen måneder

Gjennom EVS kan ungdom mellom 17-30 år jobbe for en ideell organisasjon i utlandet i 2 til 12 måneder. Utgiftene til mat, bolig og reise dekkes av EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, Erasmus+, forteller pressemelding fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, som forvalter Erasmus+ - Aktiv Ungdom, EUs støtteordning for ungdomsprosjekter.

80 - 100

Hvert år kommer mellom 80-100 utenlandske ungdommer hit gjennom EVS.

– Det er en flott mulighet til å kunne se verden, før du må begynne å etablere deg og starte i arbeidslivet, forteller Nemanja Jurisic(24).

Han kommer fra Banja Luka i Bosnia, og har de siste månedene jobbet som frivillig ved en institusjon for rusmisbrukere og vanskeligstilte ungdommer ved Stavne Arbeid og Kompetanse KF i Trondheim.

LES OGSÅ: Nordre Aker-ungdom møtes på Majorstua for å slåss - med tilskuere

– Kom deg ut

Norsk ungdom reiser også ut i Europa - rundt 30 ungdommer årlig. Men Camilla Bogetun Johansen, som er en av de kursansvarlige for seminaret på Hardaldsheim, skulle gjerne sett at flere norske ungdommer benyttet seg av programmet.

– For nordmenn er det viktig å huske på at vi er del av noe større enn Norge, i dette tilfellet Europa. Kom deg ut og reis, lær et språk og forstå andre kulturer og perspektiver. Gå ut av komfortsonen din, det er ikke så skummelt å lære seg noe nytt, oppfordrer Bogetun Johansen gjennom pressemeldingen.

100.000

Det er nå 20 år siden EVS så dagens lys, og siden oppstarten i 1996, har nærmere 100.000 europeiske ungdommer jobbet som frivillige gjennom EVS. Ordningen er en del av Aktiv Ungdom, som sorterer under EU-programmet Erasmus+. Norge deltar i programmet på lik linje med EUs medlemsland, og det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som forvalter Erasmus+: Aktiv Ungdom i Norge.

Seminaret på Haraldsheim er obligatorisk for volontørene og skal holdes cirka midtveis i programåret. På programmet står evaluering av oppholdet i Norge så langt og refleksjon rundt personlig utvikling. I tillegg får ungdommene lære mer om Norge gjennom besøk på Stortinget, Folkemuseet og Nobels fredssenter.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse