KOMMENTAR: «Ja, vi elsker disse landene»

Flere flagg i 17. mai-toget

Feiringen av Pakistans nasjonaldag var en flaggoppvisning til etterfølgelse, mener dittOslos journalist. FOTO: Arkivfoto

Hvilken plass skal det norske flagget ha i våre liv? Det er et spørsmål som dukker opp i kjølvannet av flaggdebatten den siste uken. Barn med annet ...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2013 kl 11:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Hvilken plass skal det norske flagget ha i våre liv?

Det er et spørsmål som dukker opp i kjølvannet av flaggdebatten den siste uken. Barn med annet opprinnelsesland enn Norge skal ha blitt nektet å ta med sine egne nasjoners flagg til barnetoget som om drøyt to uker skal fylle gater og torg over hele landet. Argumentene har vært alt fra lett skeptiske til sterkt rasistiske, og tvinger oss til å tenke over hva det egentlig er vi feirer.

Neste år er Kongeriget Norges Grundlov 200 år. 17. mai 1814 signerte Eidsvollsmennene dokumentet som sikrer deg og meg et trygt liv innenfor landets grenser, så langt det står i menneskers makt. § 111 lyder:

«Det norske Flags Form og Farver bestemmes ved Lov.»

Punktum. Ikke et ord om hvilke flagg som skal tillates, hverken i tog eller ved andre tilstelninger.

Dessuten slår § 100 fast at «Ytringsfrihet bør finde sted.» Herunder frihet til også å ytre kjærlighet til andre nasjoner enn Norge. Det står kanskje ikke spesifisert, men så sto det neppe fremst i Eidsvollsmennenes tanker heller.

Norges befolkning er ikke lenger Blendahvit. Tusenvis av mennesker kommer hit hvert år, i håp om, og tro på, et bedre liv enn det de hadde i sine opprinnelsesland. Kongeriget Norges Grundlov sikrer dem langt på vei dette.

Førstegenerasjons innvandrere vil alltid ha med seg minnet om det de forlot. Et minne som vil videreføres, men utvannes gjennom deres barn og barnebarn som etter hvert fødes og vokser opp i Norge.

Nordmenn er stolte av nasjonaldagen vår. Så stolte at nordmenn feirer den over hele verden. Om de så er andre- tredje- eller fjerdegenerasjons innvandrere. Det er nok å skjele til norske miljøer i USA, der norske flagg vaier stolte på 17. mai, uansett hvor «utvannet» tilhørigheten er. I et land bygget av innvandrere finnes det knapt en borger som ikke kan redegjøre for sitt geografiske opphav, og med en - om enn nostalgisk - kjærlighet også til flagget som representerer det. Like fullt er de alle amerikanere.

14. august fjor feiret pakistanske barn i Oslo sin nasjonaldag for tiende gang. Med vaiende flagg gikk over 250 barn i tog fra Vigelandsparken til Pakistans ambassade. Norske og pakistanske side om side. Slik sa de én ting: «Ja, vi elsker disse landene. I Pakistan har vi våre røtter, men Norge er vårt hjem.»

Dette kan de også få si den 17. mai. La oss samles i stolthet bak rødt, hvitt og blått, og la den samme stolthet skinne av gult, grønt og svart i spredt, frydefullt fellesskap.

Cathrine Brynildsen

Journalist dittOslo

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse