KOMMENTAR: «Raushet, du liksom»

Cathrines hverdagsmagi

HVERDAGSMAGIKER: Cathrine Brynildsen, journalist i dittOslo

Spalten «Hverdagsmagi»  er tidstypisk. Den føyer seg inn i en lang rekke av skriverier hvis budskap er at vi må slutte å jage. Slutte å jage etter ...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 13:24

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Spalten «Hverdagsmagi»  er tidstypisk. Den føyer seg inn i en lang rekke av skriverier hvis budskap er at vi må slutte å jage. Slutte å jage etter å jobbe raskere, tjene mer, trene mer; slutte å prøve å være noe vi ikke kan være. Heller å våge å stoppe opp, se oss rundt og se hvor vakker verden og menneskene rundt oss egentlig er.

Forleden dag hørte jeg «dronningen av raushet,» Katrine Aspaas, snakke om «Raushetens tid.». Et foredrag «alle» vil høre, med det resultat at den stakkars organisatoren i foreningen min har jobbet i trekvart år for å få henne til oss. I en pause unnslapp et hjertesukk foredragsholderens munn:

- Jeg er så travel.

Uttalt med et smil, men likevel med en undertone umiskjennelig lik den folk har når de sier at det er mye å gjøre på jobben, naboen er en dust, ungene er i trassalderen, livet er kaos. Hvor raus er hun da egentlig med seg selv?

Aspaas har tatt budskapet om lykken i å tillate seg å være uperfekt, og puttet det inn i en ramme som er så blankpusset at det svir i øynene. Budskapet, hos henne som hos «alle oss andre» som forteller folk om hvordan det kan være godt å leve, er at om du tillater deg å lytte til deg selv og andre vil du bli den beste utgaven av deg selv.

Ingen går uberørt ut fra et sånt foredrag. Hvem vil vel ikke være den beste utgaven av seg selv?

Men så kommer kjernespørsmålet: Hvor mange BLIR den beste utgaven av seg selv? Hvor mange tar til seg budskapet i en slik grad at de faktisk våger å gå ut med en støvl på hodet, og unngå å krympe seg når de blir bedt om å være med på noe de ikke tror de tør?

Og når skribenter og foredragsholdere blir så opptatt av å spre budskapet at de blir utslitt, bør de kanskje tenke seg om. Det får meg til å tenke meg om. Holder det ikke å ha funnet løsningen selv? Å leve den må jo være den beste misjon! Budskapet brer seg saktere når én person ikke når ut til flere tusen på en gang, men slik undergraver det i hvert fall ikke seg selv.

Jeg kommer ikke til å lese «Raushetens tid.» Jeg trenger det ikke. Jeg vil heller leve i den.

Cathrine Brynildsen

Hverdagsmagiker

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse